Nekad i sad… Fudbal definitivno više nije ista igra. Najvažnija sporedna stvar na svetu se kroz istoriju mnogo promenila. Da, poenta je ostala ista, još uvek je osnova svega postići gol više, ali oni koji tresu mreže definitivno više nisu isti.

Fudbal je za mnoge navijače način života… Oni stariji ljubitelji ovog sporta vole da kažu da je u njihovo vreme sve nekako bilo bolje i lepše. Šta se promenilo u periodu od 1965. do 2016. godine? Srž jeste ostala ista, ali…

Moderne tehnologije i trendovi izmenili su fudbal. Pre 49. godina Mančester junajted je potpisao ugovor sa svojim golmanom Patom Danom, po kojem je nedeljno zarađivao 35 funti. Vejn Runi, toliko osporavani kapiten “crvenih đavola” danas za sedam dana zaradi preko 200.000 funti.

I najveće zvezde fudbala su u prošlosti živele u skromnim kućama. Možete li da zamislite Mesija ili Nejmara kako žive u stanu koji im je dodelila optšina? Danas igrači stanuju u kućama koje koštaju i po nekoliko miliona evra, sa bazenima, teretanom i sopstvenim terenom.

“Starija garda” je vozila samo dva modela automobila, koji su bili pristupačni za sve. Danas dvotočkaši koje voze zvezde teško da koštaju manje od 100.000 evra.

Kopačke su uvek bile crne boje? A sada? Nekada si čini da se crna obuća za fudbal više i ne proizvodi…

Šta se desilo sa slavljem posle utakmice? Gde je radost posle velike pobede? Društvene mreže su i na ovom polju odnele prevagu. Više nije važno ni proslaviti trijumf, bitno je što pre podeliti fotografiju sa fanovima.

Postoje i treninzi gde fudbalere uče kako da padnu i što bolje odglume faul, nekada su igrači bukvalno ginuli na terenu.

Fudbal je izgubio dušu… Šta li će se tek dešavati u narednih 50 godina?

(Miloš Rangelov)

Izvor i foto

Ostavi komentar

Translate »