Fudbalski savez Srbije saopštio je danas, povodom odluke Evropskog suda pravde o takozvanom slučaju „Superliga”, da izražava snažnu i bezrezervnu podršku evropskom modelu organizacije sporta i načinu funkcionisanja takmičenja pod okriljem UEFA.

Sud pravde Evropske unije saopštio je ranije danas da su Evropska fudbalska unija (UEFA) i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) zloupotrebile dominantan položaj, blokirajući pretnjom sankcijama stvaranje alternativnog turnira, Superlige.

Evropsku Superligu zatvorenog tipa u aprilu 2021. pokušalo je da osnuje 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati.

Od projekta još nisu odustali Real Madrid i Barselona.

„Svim sredstvima borićemo se za zaštitu nacionalnih šampionata i odbranu opšteg principa sportskih uspeha i napredovanja u ligama na osnovu postignutih rezultata, kao i poštovanje ustanovljenih međunarodnih fudbalskih kalendara. Fudbal je sport koji pripada svima. I mora ostati tako. Bilo kakvo alternativno takmičenje na principima suprotnim evropskom modelu sporta za koje kriterijumi nisu potpuno jasni preti da ugrozi integritet nacionalnih šampionata i poništi sve vrednosti ove najlepše igre na svetu”, stoji u saopštenju FSS.

Dodaju da se fudbal igra zbog navijača, koji su u više navrata potvrdili negativan stav prema takmičenju koje odvaja „elitni” od nacionalnog fudbala.

„Projekat takozvane „Superlige” otuđio bi fudbal od naroda i poslao ga u još čvršći zagrljaj bogatih i moćnih. Fudbalski savez Srbije stoji na stanovištu da „Superliga” nije projekat kompatibilan osnovnim vrednostima sporta i tradiciji fudbala koju je UEFA gradila skoro sedam decenija i koja podrazumeva takmičenje zasnovano na uspehu i rezultatu ostvarenom na terenu. Niko nema pravo da potkopa temelje fudbalske piramide isključivo iz materijalnih razloga i na osnovu ličnih interesa.“

Ostavi komentar

Translate »