Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Francuske i uvećao prednost u generalnom plasmanu na 12 bodova.

Na stazi „Pol Rikar“, Verstapen je krug i po pre kraja obišao Luisa Hamiltona iz Mercedesa i ostvario 13. pobedu u karijeri, a treću u sezoni. Holandjanin je zahvaljujući sjajnoj vožnji, ali i dobroj taktici Red Bula uspeo da pobedi Hamiltona i uveća prednost nad sedmostrukim svetskim šampionom na 12 bodova.

Verstapen je trku završio za sat, 27 minuta, 25,770 sekundi. On je danas osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke.

Hamilton je trku završio sa 2,904 sekundi zaostatka, a treće mesto zauzeo je vozač Red Bula Serhio Peres sa 8,811 sekundi zaostatka.

Četvrti je bio Valteri Botas iz Mercedesa, a peto i šesto mesto zauzeli su vozači Meklarena Lando Noris i Danijel Rikardo. Sedmi je bio Pjer Gasli iz ekipe Alfa Tauri, a osmi Fernando Alonso iz ekipe Alpin.

Deveto i 10. mesto zauzeli su vozači Aston Martina Sebastijan Fetel i Lens Strol.

Verstapen je startovao sa pol pozicije, zadržao je prvo mesto ispred Hamiltona ali samo na kratko, pošto je pogrešio i na kratko izašao sa staze, što je iskoristio sedmostruki svetski šampion i preuzeo prvo mesto. Verstapen se vratio na stazu iz Hamiltona a ispred Botasa, iza koga su vozili Peres, Sainc, Gasli, Lekler i Alonso. Noris je pao za dve pozicije na 10. a Raikonen se popeo za tri mesta, na 14.

Hamilton se odmah požalio na prijanjanje, a u tim trenucima Fetel je obišao Okona za 11. mesto. Britanac je do devetog kruga stekao 1,9 sekundi prednosti, ali se tada požalio na gume. Rikardo je obišao Alonsa za osmo mesto, a zatim je isto uradio i Noris i popeo se na deveto, pa je dvostruki svetski šampion pao na 10.

Na veliku potrošnju guma požalio se i Sainc, a Botas je u tim trenucima vozio najbrži krug. U 13. krugu Fetel je obišao Alonsa za 10. mesto, a krug kasnije Rikardo je bio brži od Leklera i preuzeo je osmo mesto. Vozač Ferarija je u 15. krugu prvi otišao na zamenu guma, nešto duže se zadržao u boksu i na stazu se vratio kao pretposlednji, 19.

U 17. krugu Rikardo je otišao na zmenu guma i vrato se na stazu kao 17. iza Leklera. Krug kasnije, na zamenu guma otišao je i Botas i na stazu se vratio kao četvrti. Za nim su u boks otišli i Sainc i Gasli. U 19. krugu na zamenu guma otišao je i Verstapen, koji se na stazu vratio ispred Botasa na treće mesto, a iza Peresa.

Hamilton je tada otišao na zamenu guma i na stazu se ipak vratio iza Verstapena na treće mesto. Vodio je Peres, koji do tada nije bio u boksu. Iz ekipe su tada Hamiltonu rekli da ne znaju šta se dogodilo, iako su ga ostavili krug duže na stazi.

Peres je otišao u boks u 25. krugu i na stazu se vratio kao četvrti iza Botasa. U boks je tada otišao i Noris, koji se na stazu vratio kao 14. U 29. krugu Verstapen je imao 0,9 sekundi prednosti nad Hamiltonom, a tada je rekao ekipi da tako jakim tempom neće moći da izdrži pritisak do kraja, ali je do 32. kruga ipak uvećao prednost na 2,2 sekunde.

Tada je i Botas rekao ekipi da, ako nastavi takvim tempom, da neće izdržati na trenutnim gumama.

U 33. krugu Verstapen je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao četvrti, a tada je poveo Hamilton, ispred Botasa i Peresa. Iz Mercedesa su tada pitali Hamiltona šta želi da uradi, a on je odgovorio da prednja guma ne izgleda dobro.

U tim trenucima dobro je vozio Noris, koji se popeo na sedmo mesto, Verstapen je vozio najbrži krug, a u 35. krugu sklonio mu se na stazi timski kolega Peres, pa je Holandjanin preuzeo treće mesto. On je iz kruga u krug smanjivao zaostatak za dvojcem Mercedesa, a Botas je sustigao Hamiltona na 1,4 sekunde u 38. krugu.

Sedmostruki svetski šampion se tada raspitivao o Botasu i Verstapenu i ponovo požalio na gume, a iz Mercedesa su obavestili Botasa da će poslednja četiri kruga biti izauzetno teška jer se Verstapen približava na svežijim gumama.

Hamilton je 11 krugova pre kraja imao četiri sekunde prednosti nad Botasom, za kojim je Verstapen zaostajao dve sekunde.

Verstpen je u 44. krugu obišao Botasa i našao se na 4,3 sekundi zaostatka za Hamiltonom. Botas je bio ljut na ekipu i upitao zbog čega ga nisu slušali kada je rekao da treba da se ide dva puta u boks.

Hamilton je u medjuvremenu uspeo da uveća prednost na oko pet sekundi, ali je Verstapen ipak pet krugova pre kraja skinuo zaostatak na 3,3 sekunde. Britanac je zatim obavezstio ekupu da je udario u ivičnjak.

Peres je u 49. krugu obišao Botasa za treće mesto, a Verstapen je smanjio zaostatak za vodećim na 2,6 sekundi. U 51. krugu zaostatak je pao ispod sekunde, a krug kasnije Verstapen je uspeo da obidje Hamiltona i preuzeo je vodjstvo, koje je do kraja bez problema sačuvao.

Verstapen sada ima 131 bod, a Hamilton 119. Takodje, Red Bul je posle današnje trke uvećao prednost u konkurenciji konstruktora, pa sada ima 215 bodova, ispred aktuelnog šampiona Mercedesa, koji ima 178.

Naredna trka u šampionatu vozi se sledeće nedelje u Austriji.

Ostavi komentar

Translate »