FIFA protiv korupcije: Infantino najavio, nema mesta kriminalcima u sportu!

Svetska fudbalska organizacija (Fifa) pomoći će u finansiranju agencije za borbu protiv korupcije u sportu, izjavio je danas predsednik Fife Ðani Infantino.


– Mi u Fifi spremni smo da investiramo u to… Možda bi stvaranje takve agencije pomoglo da sport postane narednih decenija siguran – rekao je Infantino na jednom skupu u organizaciji UN u Austriji.

Infantino je podršku osnivanju nove agencije dao prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji s Kancelarijom UN za borbu protiv droge i kriminala sa sedištem u Beču.

Na skupu su govorili i diplomate Rusije i Katara, zemalja koje su dobile organizovanje svetskih prvenstava 2018. i 2022, čije je dobijanje organizacije mundijala 2010. Fifa zatražila od švajcarskih vlasti da ispitaju.

Istovremeno sa ovim skupom, navodi AP, u Švajcarskoj je počelo suđenje trojici optuženih, među koji su Naser al-Kelafi, fudbalski i televizijski zvaničnik iz Katara, i bivši generalni sekretar Fife Žerom Valke.

Ovo sudenje je rezultat dugogodišnje američke i švajcarske istrage korupcije u fudbalu, koja je dovela do uklanjanja cele generacije zvaničnika Fife i izbora Infantina na njeno čelo 2016, navodi AP.

Presude nisu još donete, iako je kriminalistička procedura pokrenuta i protiv Infantinovog prethodnika Sepa Blatera i bivšeg predsednika evropske fudbalske organizacije (Uefa) Mišela Platinija zbog navodnih malverzacija s fondovima fife.

– Nikada ponovo. Nikada ponovo korupcija u fudbalu – rekao je Infantino, koji je i sam pod istragom u Švacarskoj zbog sastanka s državnim tužiocem Mišelom Loberom, koji je pre dve nedelje podneo ostavku, jer nije napravio zapisnik o tom sastanku.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: