FIFA pravi evropsku Premijerligu za koju će odvojiti pet milijardi evra!

U fudbalu ništa više neće biti isto ako se u delo sprovede plan vredan šest milijardi dolara.

U sve su uključeni i bankari s Vol Strita, jer bi upravo banka JP Morgan navodno trebalo da pošalje ogroman novac za ovo novo takmičenje u kome mesta ne bi bilo za „fudbalske slabiće“. I, to je razlog za jedan ozbiljan raskol u fudbalskoj Evropi.

Liverpul i Mančester junajted su već u pregovorima o učešću u novoj ligi koja bi uključivala desetak najvećih evropskih klubova iz pomenutih evropskih država. Projekat Evropske premijer lige podržava Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) koja je spremna da ga finansira sa oko šest milijardi dolara, odnosno oko pet milijardi evra.

U ovoj ligi moglo bi da učestvuje do pet engleskih klubova, a takmičenje u novom formatu najranije bi počelo 2022. godine.

U svom izveštaju Skaj se poziva na izvore bliske FIFA koji navode da se Međunarodna fudbalska federacija angažovala oko osmišljavanja formata koji bi trebalo da uključi do 18 klubova. Mečevi u ovom takmičenju odigravani bi bili paralelno sa ostalim mečevima svih evropskih takmičenja. Kruna takmičenja bio bi plej-of kojim bi bio utvrđen konačni poredak, a očekuje se da bi nagradni fond za pobednike mogao da bude i više stotina miliona funti svake godine.

Navodno, zvanično saopštenje o planovima za novo takmičenje očekuju se krajem meseca, a većina detalja mogla bi da bude poznata već u četvrtak. To uključuje i spisak klubova koji bi u takmičenju učestvovali.

Skaj, pozivajući se na svoje ‘insajdere’ tvrdi da su u pregovorima oko učešća u ovom takmičenju uz Liverpul i Mančester junajted još i Arsenal, Čelsi, Totenhem i Mančester siti. Ukoliko se cela priča ispostavi kao pouzdana biće zanimljivo videti koji će to klub iz takozvane „velike šestorke“ izvisiti za priliku da se bori za te stotine miliona funti.

Što se tiče klubova iz ostalih zemalja, očekivano, pominju se Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Pari Sen Žermen, Juventus, Bajern…

Takođe, očekuje se da svi klubovi „osnivači“ za samo učešće u novom takmičenju dobiju i po nekoliko stotina miliona funti. Novac će biti raspoređivan po veličini i vrednosti brenda koji nosi ime kluba pa bi tako Mančester junajted i Real Madrid dobili najveću količinu novca za samo učešće u ligi.

Ukoliko ova ideja, koja zapravo i nije nova, bude sprovedena u delo, praktično bi „ugasila“ Ligu šampiona, elitno UEFA takmičenje.

Uostalom, UEFA je već reagovala, štiteći svoje interese, ali i prava, uslovno rečeno, „malih“ klubova – da se nadmeću u eliti:

„Naš predsednik (Čeferin) je u više navrata rekao da se UEFA snažno protivi nekakvoj Super ligi. Principi solidarnosti, napretka u viši rang, ispadanja u niži, kao i liga sa otvorenim mogućnostima za učešće u njoj, su nešto o čemu nema pregovora. To je uprvo ono što evropski fudbal, i njegovu Ligu šampiona, čini najboljim sportskim takmičenjem na svetu. UEFA i njeni klubovi su posvećeni osnaživanju te ideje, a ne da je unište kako bi se napravila ‘super liga’ od 10, 12 ili 24 klba, koja bi, neminovno, postala dosadna“, saopštila je evropska kuća fudbala.

Britanski javni servis prenosi mišljenje predsednika Udruženja ljubitelja fudbala, Kevina Majlsa:

„Ovo pokazuje da su milijarderi sa čela klubova poptuno van kontrole. Poslednje vesti o zaverama, a spominju se i Junajted i Liverpul, da naprave evropsku Super ligu, prikazuju u pravom svetlu onaj mit da milijarderi koji su vlasnici engleskih klubova ‘brinu o fudbalskoj piramidi’, već postaje jasno da ih zanima samo sopstvena gramzivost“.

I Fudbalski savez Španije je regovao, tačnije prvi čovek tamošnjeg prvenstva, Havijer Tebas:

„Autori ove ideje, ako zaista postoje jer tu ideju niko javno ne brani, ne samo da pokazuju potpuno ignorisanje organizacije i običaja u evropskom i svetskom fudbalu, već i ozbiljno ignorisanje tržišta audovizuelnih prava. Projekat ove vrste bi svakako u mnogome naneo ekonomsku štetu samim učesnicima i onima koji ga finansijraju. Ako postoje, jer se nikada nisu oglasili javno. Ti ‘andergraund’ projekti su dobri samo kada se crtkaju u noćnom klubu u pet ujutru“, uveren je Tebas.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: