Fifa imala gubitak od 369 miliona dolara u 2016. godini

FIFA – Međunarodna fudbalska federacija, imala je prošle godine gubitak od 369 miliona dolara, pošto su njen budžet opteretili sudski troškovi tokom istraga američkih i švajcarskih vlasti o korupciji, kao i strah sponzora od tih procesa.

Fifa je saopštila da očekuje još veći gubitak ove godine, ali da za 2018. godinu očekuje profit od milijardu dolara, uglavnom od televizijskih prava za Svetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji.

Fifa nije prodala 24 mesta od 34, koliko ima u svom sponzorskom programu za Mundijal, koji počinje za 14 meseci.

„Podrazumeva se da je trenutna stagnacija u globalnoj trgovini, u kombinaciji sa istragama prethodnih zvaničnika Fife, uticala na ukupan prihod“, navodi se u finansijskom izveštaju Fife za 2016. godinu, objavljenom na 116 strana.

Pravni troškovi Fife u prošloj godini, u istragama američkih i švajcarskih vlasti, iznose više od 50 miliona dolara. Istrage su pokrenute zbog malverzacija, za mito i korupciju.

Fifa je u februaru potrošila 7,9 miliona dolara na kongres na kome je izabran njen novi predsednik Đani Infantino, a za 5,6 miliona dolara povećane su isplate članovima Saveta Fife.

Izvor RTS

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: