FIBA opet izgubila? Turci se vraćaju u Evrokup! Darušafaka ispada iz Evrolige

FIBA i promene u evropskoj košarci

FIBA je po svemu sudeći izgubila još jednu bitku. Jer posle Francuza i Italijana i Košarkaški savez Turske odlučio je da se vrati u Evrokup, iako je FIBA insistirala na tome da svi oni koji ne igraju Evroligu moraju u Ligu šampiona.

Međutim, fijasko koji je Liga šampiona pretrpela naterao je sve saveze, pa sigurno i ovaj naš srpski, da se ponovo razmisle. Čini se da FIBA jednostavno još nije kadra da izađe na crtu kompaniji EKA i Đordiju Bartomeu, Evroliginom organizatoru.

Generalni koordinator turskog Saveza Omer Onan obrazlaže odluku u izjavi za Eurohoops.net.
Da li će se status Evrolige promeniti sledeće godine? Znam da Darušafaka zaista želi da igra Evroligu ove godine, ali biće to teško ako liga ostane u formatu sa 16 timova“, rekao je Onan najavljujući ispadanje Darušafake iz Evrolige.

Darušafaka, koju finansira kompanija Doguš, jedan od glavnih sponzora Evrolige, ove sezone je u evropskoj eliti igrala zahvaljujući specijalnoj pozivnici organizatora. Fenerbahče i Anadolu Efes imaju zatvorene klubove sa Evroligom. Galatasaraj je ove sezone igrao kao šampion Evrokupa, a kako stvari stoje Darušafaku će zameniti četvrti španski klub.
Ako ovaj format ostane ni Galatasaraj ne može da igra Evroligu. I ako je već tako, mislim da ova dva veoma kvalitetna tima imaju pravo da biraju. Ako Darušafaka i Galatasaraj izaberu Evrokup, nećemo im reći ’ne’. Kad već niko to nije uradio u Španiji, Litvaniji ili Rusiji. Savez im neće stajati na putu, osim ako se ne donese zajednička odluka“, ističe Onan.

Hipotetički je, naravno, moguće da svi izaberu Ligu šampiona, ali jasno je da će se to teško desiti.

Ostaju, dakle, Srbija i Grčka. Jedini koji još drže stranu Ligi šampiona. Ili su je barem držali.

(FOTO: Star Sport)

Izvor: Mozzartsport

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: