FIBA odredila šešire pred žreb (utorak, 15 časova): Orlovi su nosioci

Pošto je Litvanija „partnerska“ zemlja Izraela, već sada je jasno da Srbija neće igrati grupu u Tel Avivu

Na predstojećem Evropskom prvenstvu – od 31. avgusta do 17. septembra 2017. – Srbija sigurno neće biti u grupi sa Španijom, Litvanijom i Francuskom. Polufinaliste prošlogodišnjeg Evrobasekta biće nosioci grupa FIBA je pred žreb svrstala u isti, prvi šešir.

Samim tim, poznato je da Srbija ne može da ide u Izrael, pošto će tamo sigurno putovati Litvanci, zbog mogućnosti koju FIBA ostavlja domaćinima.

Naime, sve zemlje u kojima će se igrati prve runde, izabrale su „partnerske zemlje“ – Izrael je izabrao Litvaniju, znamo da će u istoj grupi biti još Finska i Island, Rumunija i Mađarska, odnosno Turska i Rusija.

Inače, šeširi su pravljeni prema rezultatima selekcija na poslednjem Evropskom prvenstvu. Žreb će biti održan u utorak, od 15 časova u Istanbulu.

Prema pravilima žreba, 24 ekipe biće podeljene u četiri grupe po šest timova. Posle takmičenja po grupama u četiri različite zemlje, Finskoj, Rumuniji, Turskoj i Izrelu, po četiri najbolje selekcije iz svih grupa, 8. septembra će se preseliti u Istanbul gde će biti održana završnica.

Kao i prošle godine, i sada će se odmah igrati eliminacione runde. Kreće se od osmine finala, koja se igra po klasičnom unakrsnom sistemu – ukraštaju se A i B, odnosno C i D grupa. Igra prvi protiv četvrtog, drugi i treći, pa redom sve eliminacione runde do finala.

Predviđanja nikada nisu popularna, ali mi ćemo se usuditi i Orlovima izabrati najlakšu grupu. Izbor nas vodi u Finsku, u prvoj rundi takmičenja, a naša grupa bi bila – Češka ili Letonija iz drugog šešira, iz trećeg Finska, što nam automatski donosi Island iz šestog šešira, a to znači da ne možemo da uzmemo Mađarsku niti Rumuniju, pa iz četvrog biramo Gruziju, dok bi iz petog bilo dobro izbeći Crnu Goru.

Videćemo kako će fortuna biti naklonjena našim momcima. Oni nemaju ništa protiv toga da odmah igraju protiv najboljih. Uostalom, na svim dosadašnjim takmičenjima uvek su išli težim putem i uglavnom stizali do cilja – na poslednja tri velika takmičenja uzeli su dve medalje – srebro na Svetskom prvenstvu, bronzu na letošnjim Olimpijskim igrama, dok su igrali polufinale na Evrobasketu u Lilu.

Prvi šešir

Španija

Litvanija

Francuska

Srbija

Drugi šešir

Grčka

Italija

Češka

Letonija

Treći šešir

Hrvatska

Izrael

Turska

Finska

Četvrti šešir

Rusija

Slovenija

Mađarska

Gruzija

Peti šešir

Nemačka

Belgija

Poljska

Crna Gora

Šesti šešir

Island

V.Britanija

Ukrajina

Rumunija

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: