EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE: Turci moraju da budu velika motivacija

Naši odbojkaši, kojima je selektor Kovač zamerio na tome što protiv Grka nisu bili dovoljno motivisani, u osmini finala igraju protiv Turske (prekosutra, Gdanjsk). – Protivnikov najbolji plasman u istoriji 11. mesto

Odbojkaši Srbije kao drugi iz A grupe nastavljaju „Evro 2021”, sa ciljem da osvoje drugu uzastopnu titulu – nešto što se samo jednom dogodilo u poslednjih četvrt veka (Italija 2003, 2005). Znalo se da će o pobedniku ove grupe odlučivati duel sa dvostrukim uzastopnim svetskim prvakom Poljskom (pobedila sa 3:2), tako da je drugo mesto u prvom krugu nešto čime srpski odbojkaši mogu da budu zadovoljni. Međutim, selektor Slobodan Kovač nije zadovoljan kako su pojedini odbojkaši igrali „unapred dobijene mečeve”, što je bila i neka vrsta upozorenja uoči osmine finala (prekosutra) protiv Turske.

-Imamo dosta igrača sa iskustvom kojima ove utakmice teško padaju – rekao je Kovač posle susreta sa Grcima koji su, mimo očekivanja, savladani tek posle pet setova. – Neki igrači se teško motivišu. Umesto da daju podršku mlađima, sav teret pada na mlađe igrače, koji imaju kvalitet, ali ne mogu još da budu nosioci nego mogu da budu deo ekipe da kažem. Reakcija je bila nikakva i to me zabrinjava. Ovo je moralo da bude mnogo bolje.

Situacija je jasna: od sada niko na šampionatu nema pravo na grešku. Turska, svakako, ne pripada kremu evropske odbojke, ali omiljena fudbalska fraza (danas svi igraju fudbal) – koju je Aleksandar Atanasijević posle susreta sa Grcima prebacio na odbojkaški teren – mogla bi da posluži kao dodatna motivacija. Ma koliko razlika u klasi bila očigledna.

Dok naša reprezentacija igra za svoju 11. medalju na poslednjih 14 šampionata, dotle Turci pokušavaju da poprave svoj najbolji plasman na kontinentalnim šampionatima. Do sada su najviše dogurali do 11. pozicije, u tri navrata: 1963, 2011, 2017. Pre dve godine, kada je Srbija u pariskom finalu savladala Sloveniju, Turska je završila na 12. poziciji.

Pobednik ovog duela igraće u četvrtfinalu protiv boljeg iz susreta Holandija – Portugalija. Što znači da srpski tim, sa pravom motivacijom i pristupom na terenu, ima otvoren put ka polufinalu.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: