U A grupi u Krakovu: Srbija – Portugalija 3:1 (25:15, 25:21, 22:25, 25:17) . – Osigurano jedno od prva dva mesta u grupi uoči osmine finala. – Danas protiv Grka

Odbojkaši Srbije su u poljskom gradu Krakovu rutinski upisali treću pobedu u A grupi Evropskog prvenstva, protiv Portugalije – 3:1 (25:15, 25:21, 22:25, 25:17) i tako osigurali jedno od prva dva mesta u grupi uoči osmine finala. Preostaje da sutra (17,30 č) odigraju poslednju svoju utakmicu u Krakovu, protiv autsajdera u grupi Grčke, a zatim sledi „selidba” u Gdanjsk.

Srpski tim je duel sa Portugalcima dočekao posle dana pauze koja je nekako pala u dobrom trenutku, odmah nakon iscrpljujućeg derbija sa svetskim prvakom Poljskom (3:2 za nju). Selektor Slobodan Kovač je ostavio na klupi tri iskusna asa – Kovačevića (62 poena u prva tri meča), Atanasijevića (39) i Podraščanina (23) – i ukazao šansu mlađim odbojkašima.

Portugalija ipak nije toliko slab rival da bi sa pola gasa mogao da se savlada bez izgubljenog seta…

U prvom setu je šampion je sve rešio za tili čas, u drugom se Portugalija držala samo donekle (12:12, 18:14), dok je u trećem ključnu prednost stekla u završnici, posle neugodnih servisa Filipa Cvetičanina (roditelji su mu Srbi, rođen 1996. u Portugaliji, 201 cm, prošao sve mlađe selekcije te reprezentacije). U četvrtom setu Ivović je dobrim servisima olakšao svom timu put ka pobedi.

U osmini finala ulaze po četiri najbolje selekcije iz svake grupe (igra se po jedna u četiri zemlje: Poljska, Češka, Finska, Estonija). Naša A grupa se ukršta sa C grupom, 11. i 12. septembra u poljskom gradu Gdanjsku, a trenutno su u C na prva četiri mesta, redom Turska, Holandija, Finska i Rusija.

Malo ko je mogao da zamisli da će olimpijski vicešampioni Rusi posle tri kola biti četvrti u svojoj grupi, a u tu situaciju su dospeli zbog neočekivanog poraza od Turske.

Grupe se ukrštaju po principu „prvi sa četvrtim, drugi sa trećim”, tako da bi rival Srbije – kada bi se u ovom trenutku podvukla crta – bila Finska.

Dvorana: Tauron. Gledalaca: 1.100. Sudije: Kurtis (Letonija), Rodrgez Hativa (Španija).

SRBIJA: Okolić 6, Kovačević, Petrić, Peković, Krsmanović 10, Ivović 13, Jovović 2, Perić 17, Atanasijević, Luburić 18, Majstorović, Podraščanin, Lisinac 2, Todorović 1. Selektor: Kovač.

PORTUGALIJA: Sinfronio 9, Pereira, Reis Lopes, Cvetičanin 5, Markes 7, A. Fereira, Kasas, Da Silva 1, M. Fereira, F. Martins, L. Martins 15, Tavares Rodriges 2, Andrade 1, Lukas Gaspar 13. Selektor: Silva.

Ostavi komentar

Translate »