Zbog skandiranja na meču sa Crnom Gorom, reprezentacija Srbije će 7. septembra igrati bez navijača, a savez treba da plati 50.000 evra. – Jedanaest godina od smrti Miljana Miljanića

Evropska kuća fudbala (Uefa) kaznila je Fudbalski savez Srbije jednom utakmicom igranja bez prisustva navijača i novčanom kaznom od 50.000 evra zbog pogrdnog skandiranja naših navijača na utakmici sa Crnom Gorom u Podgorici! U izveštaju delegata sa tog meča istaknuto je da su navijači razmenjivali uvrede na nacionalnoj osnovi. Kazna se odnosi i na zabranu prodaje ulaznica za naredno gostovanje koje naše najbolje fudbalere očekuje 20. juna u Sofiji, kada se sastajemo sa domaćinom Bugarskom. Uefa je u dopisu prosleđenom našem savezu navela da je aktivirala uslovnu kaznu zbog prethodnog rasističkog vređanja navijača na utakmici Lige nacija prošle godine.

Čini se da su iz Niona čekali trenutak kada će kazniti našu reprezentaciju, koja je favorit za osvajanje prvog mesta u grupi, pa kao da su kazne aktivirane upravo u mečevima protiv onih timova sa kojima se borimo za vrh tabele. Prava je šteta što Srbija sredinom idućeg meseca neće imati podršku navijača u prestonici Bugarske, a možda je još veća šteta što ćemo derbi u grupi 7. septembra kada nam u goste stižu Mađari igrati pred praznim tribinama.

Postavlja se pitanje kakva je svrha ovih kazni? Da li je to disciplinski organ Uefe jednom delu fudbalske Evrope majka a drugom maćeha? Zašto je baš sada kažnjena Srbija i to u odlučujućim mečevima, kada je za organizaciju meča u Podgorici bio odgovoran FS Crne Gore. Ipak, nadamo se da ova kazna neće uticati na naše najbolje fudbalere da nastave pobednički put ka Nemačkoj, gde će se sledeće godine održati završni turnir najboljih reprezentacija Starog kontinenta..

Juče je obeleženo jedanaest godina od odlaska legendarnog fudbalskog vizionara Miljana Miljanića, čoveka koji je ostavio dubok trag u našem najpopularnijem sportu. Shodno praksi i tradiciji, drugog dana Međunarodnog turnira „Miljan Miljanić” članovi rukovodstva FSS na čelu sa Draganom Džajićem i FSB sa predsednikom Markom Zdravkovićem, u prisustvu delegacija učesnika i članova porodice Miljanić, položili su cveće na grob legendarnog stručnjaka u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

– Zahvalio bih se Fudbalskom savezu Beograda što je pre devet godina pokrenuo inicijativu za organizaciju turnira koji čuva sećanje na lik i delo Miljana Miljanića. Legendarni Čiča je zadužio srpski fudbal. Pozdravljam naše goste iz Crne Gore, Severne Makedonije i Bugarske i želim da im se zahvalim što su svojim prisustvom uveličali ovaj sportski događaj – kazao je Džajić.

Prvi čovek beogradskog fudbala Marko Zdravković je naglasio da Miljan Miljanić nije obeležio samo jednu epohu, već vreme koje će nadživeti sve nas, ustanovljavajući lanac nepresušnog fudbalskog znanja, koji će se prenositi  sa generacije na generaciju.

Jučerašnjem pomenu  prisustvovali su i nekadašnji Miljanovi učenici Vladimir Petrović Pižon, Zoran Filipović, Dušan Savić, Stanislav Karasi i mnogi drugi.

Šurbatović delegat u Firenci

I ove godine u samoj završnici evropskih kupova Srbi će igrati veoma važnu ulogu. Posebnu pažnju ovdašnjih ljubitelja fudbala izaziva večerašnji duel polufinala Lige konferencija u Firenci između Fjorentine i  Bazela. Poznato je da boje „ljubičastih” brane srpski reprezentativci Luka Jović, Nikola Milenković i Aleksa Terzić. Njihova ekipa juri vizu za veliko finale koje se igra u Pragu. Delegat ispred Uefe na pomenutom susretu biće Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS.

Dejan Filipović glavni posmatrač Uefe u Torinu

Danas je u Torinu na programu prvo polufinale Lige Evrope u kome se sastaju Juventus naših reprezentativaca Dušana Vlahovića i Filipa Kostića i Sevilja, čije boje brani Nemanja Gudelj, takođe srpski reprezentativac. Biće to veoma zanimljiv duel dva fudbalska velikana koji je poveren nemačkim arbitrima. Glavni sudija biće Daniel Zibert, dok će mu pomoćnici biti sunarodnici Jan Seldel i Rafael Foltin. Glavni posmatrač na toj utakmici biće Dejan Filipović, predsednik Sudijske komisije Srbije, što je izuzetno priznanje za Filipovića, ali i za srpski fudbal.

Ostavi komentar

Translate »