Selbi prvak sveta – Momak iz Lestera je postao tek četvrti igrač u istoriji koji je uspeo da odbrani titulu. Pre njega to je uspelo samo Stivu Dejvisu, Stivenu Hendriju i Roniju O’Salivenu

Englez Mark Selbi odbranio je titulu svetskog šampiona u snukeru pošto je u čuvenom Krusibl teatru u Šefildu u finalu 40. Svetskog prvenstva pobedio Škota Džona Higinsa sa 18:15.

To je treća titula svetskog šampiona za Selbija, posle 2014. i 2016. godine. Momak iz Lestera je postao tek četvrti igrač u istoriji koji je uspeo da odbrani titulu prvaka sveta. Pre njega to je uspelo samo Stivu Dejvisu, Stivenu Hendriju i Roniju O’Salivenu.

Bilo je ovo izuzetno dugo finale, koje je trajalo dva dana i odlučeno je tek u 33. frejmu, kao što dolikuje kada se sastanu dva snuker šampiona. Četvorostruki prvak sveta Higinsje bolje otvorio prve dve sesije, poveo je sa 10:4, ali je Selbi posle toga uspeo da odigra sjajne druge dve i preokrene na 16:12, čime je dospeo na korak od odbrane titule.

Međutim, posle 15-minutne pauze Higins je žestoko uzvratio, vezao je tri frejma i prišao na 15:16. U 31. frejmu viđena je neobična situacija, Selbi je vodio sa 47 poena i želeo je da „sakrije“ belu kuglu iza crne. On je izveo udarac, ali je sudija Jan Verhas procenio da bela kugla nije dodirnula crnu, iako snimak (koji se ne uzima u obzir, već arbitar odlučuje) to pokazuje, dosudio je faul, pa je sedam poena pripalo Higinsu, koji je posle toga osvojio frejm.

Drugi igrači bi možda pali psihički posle ovakve odluke arbitra, ali Selbi ne. Englez je očigledno od drugačijeg materijala.

Odmah je uzvratio dobrim trocifrenim brejkom od 131 za 17:15, a zatim je osvojio i poslednji 33. frejm brejkom od 75 poena za treću titulu svetskog šampiona. Na kraju meča, Higins mu je aplaudirao, a zatim su se i zagrlili.

Prvi snukeraš sveta je dominirao tokom cele sezone i osvojio je pet trofeja, Klasik Pola Hanera, Međunarodni šampionat, Otvoreno prvenstvo Ujedinjenog Kraljevstva, Otvoreno prvenstvo Kine i Svetsko prvenstvo u Šefildu. On je prvi na svetskoj rang-listi već 115 uzastopnih nedelja.

Selbi je na putu do finala pobedio Fergala O’Brajana (10:2), Sjao Gudonga (13:6), Marka Fua (13:3) i Dinga Đunhuija (17:15).

Higins je igrao u šestom finalu na Krusiblu, ali je ostao na četiri titule, koje je osvojio 1998, 2007, 2009. i 2011. godine. Škot je za titulu u finalu 2007. pobedio upravo Selbija sa 18:13.

Higins je do finala redom nanizao Martina Goulda (10:6), Marka Alena (13:9), Kajrena Vilsona (13:6) i Berija Hokinsa (17:8).

(FOTO: Action Images)

Izvor Mozzartsport

Ostavi komentar

Translate »