Šampion sveta teške kategorije u verziji IBF, Britanac Entoni Džošua rekao je da se nije uvredio što ga je naredni rival Vladimir Kličko nazvao „malim batom“, i da mora još mnogo toga da dokaže u boksu. Džošua ima 27 godina i dugo se poznaje sa 40-godišnjim Kličkom, dugogodišnjim apsolutnim šampionom teške kategorije, kome je ranije bio i sparing partner.

Prva obraćanja medija dvojice bivših olimpijskih šampiona bila su vrlo prijateljska i mirna, što je neuobičajeno za boks. Ukrajinac je svog mlađeg rivala nazivao „prijateljem“ i „malim batom“ („little bro“).

Britanski novinari su pitali Džošuu da li se vređa i da li mu smeta to što se Kličko prema njemu ophodi kao prema detetu, ali je šampion odbacio te navode.

Zvao me je tako još od vremena kada naša borba nije bila ni na vidiku. Zato se nisam uzbuđivao. Ovde poštovanje dolazi u igru. U redu je. Nekome bi moglo da smeta, ali ne meni. Imam još mnogo toga da dokažem, i taj mentalni pristup mi najviše odgovoara. Kada bih govorio kao da sam ja gospodar, onda bi značilo da verujem u sve što se piše o meni„, rekao je Džošua novinarima na prvoj konferenciji za medije.

Džošua ima 18 profesionalnih borbi i u svakoj je pobedio nokautom, a odboksovao je ukupno 44 runde. Kličko je daleko iskusniji, pošto u dvadesetogodišnjoj karijeri ima 68 profesionalnih borbi, 64 pobede i 53 nokauta, a odboksovao je ukupno 358 rundi.

Može da me zove ‘malim batom’, ali ako ga isprašim u prvoj rundi, onda to nije bitno, zar ne? Moram da budem iskren prema sebi. Ne smem da se ponašam na određeni način. Ako Vlad pobedi, može da kaže da je i dalje ‘veliki bata’, ali ako izgubi, shvatiće da je štafeta promenila ruke i da je ovo nova era. Onda je to početak zaostavštine novog i rastućeg šampiona„, rekao je Džošua.

Kličko je bio šampion 11 godina, a prošle godine je izgubio šampionske pojaseve u verzijama VBA, VBO, IBF, IBO i prestižni pojas časopisa Ring, kada je izgubio od Tajsona Fjurija. Revanš sa Britancem je dva puta odlagan, a na kraju i otkazan, tako da su pojasevi ostali upražnjeni.

Fjuri je mesec dana posle pobede nad Kličkom ostao bez IBF pojasa, koji je osvojio Džošua.

Borba Klička i Džošue će se održati 29. aprila na Vembliju i vodiće se za IBF pojas. Prema nezvaničnim najavama, u igri bi mogli da budu i VBA pojas, a i Ringov pojas, koji tradicionalno nose „pravi“ šampioni.

Izvor i foto

Ostavi komentar

Translate »