Milorad Dokmanac – Kreirali smo višegodišnji program, model za osvajanje olimpijske medalje. Stvorili smo jak sastav za SP u Parizu

UČINKOM srpskih rvača na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, gde je od 2. do 7. maja nastupilo 850 učesnika iz 38 zemalja, Milorad Dokmanac, selektor reprezentacije Srbije je prezadovoljan. Jer, posle 28 godina Srbija ima evropskog šampiona, osvajanjem tri medalje cilj je premašen, a sveukupno sedmo mesto je odličan plasman.

  • U poslednjih desetak godina bili smo 10-15. – kaže Dokmanac. – Možda se čini da sedmo mesto nije posebno značajan korak, ali iza sebe smo ostavili Azerbejdžan, Jermeniju, Ukrajinu, Poljsku… Osim toga, direktno smo se plasirali za Ekipno EP u Rusiji, dakle među „evropskih top osam“ i to je sjajno.

Kao posebno bitnu stavku, naš selektor ističe kvalitet cele reprezentacije.

  • Do sada je to bio samo bljesak jednog, a u Novom Sadu smo imali trojicu osvajača medalja, Frisa, Štefaneka i Maksimovića, zatim Frankovića i Nemeša koji su pobedili šampione, ali imali strahovit žreb i sjajne borbe Pavlovića, Baloa i Kadžaje. Smatram da smo rezultatom potvrdili opravdanost Ministarstva da budemo u prvoj kategoriji sportova i da nam se rvanje vrati kao najtrofejniji olimpijski sport sa 17 medalja. Osim toga, stvorili smo jak sastav za Svetsko prvenstvo u Parizu.

Selektor Dokmanac naglašava da je naš nacionalni tim u svetskom vrhu sa godišnjim budžetom od svega 250.000 evra.

  • Imamo sadašnjost i budućnost. Kreirali smo višegodišnji program, sve planirali, model za osvajanje olimpijske medalje koja je izostala u Londonu, u Riju nam se vratila, a u Tokiju će biti još bolje. Akcenat je na stvaranju novih vedeta, novog talasa čiji su predvodnici braća Nemeš, Stankić, Nađ…

O srebru Davora Štefaneka, slektor Dokmanac ima jasan stav.

  • On ima osam medalja sa najvećih svetskih takmičenja, a jedino mu nedostaje evropsko zlato bez kojeg ne želi da završi karijeru. Štefanek je legenda sa toliko odličja što niko kod nas nije napravio. Dao je mnogo i ima veliki motiv da na narednom EP osvoji zlato. Problem je to što se najnovija njegova srebrna medalja omalovažava i zlonamerno potcenjuje, a pre 15 godina nismo ni sanjali tu medalju. Dakle, prezadovoljni smo učinkom svih naših reprezentativaca, posebno osvajača medalja – zaključio je Dokmanac.

BESPREKORNA ORGANIZACIJA
NOVOSAĐANI su besprekornom organizacijom Šampionata Evrope postavili nove standarde i podigli lestvicu budućim domaćinima.
– Nigde ovako dobro nije bilo organizovano – potvrđuje Dokmanac. – Uvek je bio neki problem sa hranom, prevozom, smeštajem… ali ovde je sve prošlo bez ijedne primedbe od strane delegata ili vođa ekipa. Ne čudi me, jer je 600 ljudi angažovano na čitavom projektu.

Izvor i foto Novosti

Ostavi komentar

Translate »