Dokaz da je Zvezda pokradena protiv Olimpijakosa: Sudija DamirJavor prekršio pravilo Evrolige! (FOTO) (VIDEO)

Damir Javor je odlučio da na 20 sekundi pre kraja poslednju loptu dodeli Olimpijakosu, a time je prekršio i pravila Evrolige i direktno uticao na rezultat meča

Crvena zvezda je u sredu poražena u Areni od Olimpijakosa posle prodžetka sa 66:64, a mnogi navijači beogradskih crveno-belih optužuju arbitra Damira Javora da je svojom odlukom oštetio njihov klub i uticao na to da poraženi napuste parket.

Naime, on je u jednom od najbitnijih momenata meča dodelio loptu za Olimpijakos, kada je 20 sekundi pre kraja Gudurić bio u prodoru, ali je posle duela sa Papanikolauom lopta završila u autu. Prvobitni utisak bio je da se bek Zvezde snašao i da je loptom napucao grčkog košarkaša, nakon čega je ona izašla u aut. To je i španski sudija pokazao, a on je bio najbliže pomenutoj situaciji.

Ipak, na insistiranje Damira Javora, koji je bio najudaljeniji od dešavanja, gledao se ponovljeni snimak. To je trajalo čitavu večnost, i puna dva i po minuta Javor i drugi arbitar su gledali ponovljeni snimak. Očigledno da nije mogla jasno da se proceni situacija na osnovu snimaka, a Javor je na kraju odlučio da dosudi mrtvu loptu, što se i jasno čuje na snimku, nakon čega pokazuje da je lopta za Olimpijakos, pošto je strelica za posed bila na njihovoj strani.

Ipak, upravo tu je Javor povredio pravila, jer u slučaju ”mrtve lopte” nakon pregledanog snimka, gde ne može jasno da se ustanovi čija je lopta, na snazi ostaje prvobitna odluka koja je doneta pre pregledanja snimka, a ta odluka bila je da je lopta za Zvezdu.

Kontaktirali smo i košarkaškog sudiju kako bi nam bliže objasnio pomenutu situaciju, ali je on želeo da bude anoniman.

– U pitanju je klasična povreda materijalnih pravila igre. On nema pravo da menja odluku kolege, ako se na snimku ne vidi jasno situacija, nemaš pravo da menjaš tako krupnu stvar. Bilo bi drugačije da je on sudio Guduriću aut. Nakon pregledanog snimka morao je ili da podrži kolegu ili da na osnovu snimka promeni posed, ali nikako nije smeo da menja posed kroz mrtvu loptu. Ono što me je iznenadilo jeste blaga reakcija Zvezdine klupe, kao da niko od njih nije znao za ovo pravilo – rekao je za Telegraf košarkaški sudija, koji nije želeo da mu se otkriva identitet.

Foto: Euroleague

Foto: Euroleague

Njegove reči potvrđuje i pravilo Evrolige u članu 1, pod tačkom C, vezanom za odluke sudija na osnovu pregleda ponovljenih snimaka.

Prvobitna odluka koju je doneo jedan od sudija uvek će biti primarna u odnosu na pregledanja snimka, može se promeniti samo ako snimak kristalno jasno i ubedljivo pokazuje sudiji da to treba uraditi – piše u Evroliginom pravilu.

Izvor i foto Telegraf

 

Pročitajte i ovo:

One Thought to “Dokaz da je Zvezda pokradena protiv Olimpijakosa: Sudija DamirJavor prekršio pravilo Evrolige! (FOTO) (VIDEO)”

  1. liks

    pa kad se malo bolje pogleda i igrač olimpijakosa je tada bio u autu

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: