Utakmicom Katar – Ekvador danas u 17 č biće otvoreno 22. svetsko prvenstvo u fudbalu, koje 12 godina pokušavaju da oduzmu domaćinu, a on je u njega uložio oko 200 milijardi dolara. – Nagradni fond 440 miliona dolara, svetskom prvaku 42 miliona, za ulazak u osminu finala 13 miliona

Danas počinje potraga za najdragocenijim fudbalskim blagom. Prvi put će ga tražiti u pustinji. Ona, to znamo iz predanja (što stvarnih, što maštovitih), krije svakakva čuda. Ko zna čega ćemo sve da se nagledamo i načitamo do 18. decembra, kada će se ozariti jedan od 32 karavana prispela iz svih delova sveta, jer će tada da prigrli Fifin zlatan trofej, znamenje fudbalskog vladara planete, koji i sam izgleda kao lopta.

Bespoštednu borbu započeće u 17 č po našem vremenu čete domaćina Katara i Ekvadora, država koje nisu fudbalski osvajači, ali događaj, čiju će prvu stranicu one da ispišu, toliko je veliki da zasenjuje sve drugo što se zbiva na kugli Zemaljskoj, uključujući i rat od koga svi strepimo da ne preraste u svetski.

Zbog ovog 22. svetskog fudbalskog prvenstva već su padale glave. Jedna od strela od kojih je „iskrvario” Jozef Blater i morao da siđe s Fifinog prestola bila je zbog „nesportskog izbora” Katara za domaćina. Pre 12 godina, 2. decembra, u Cirihu se većalo gde će da bude poprište najvećeg sportskog događaja na svetu. U prvom krugu je otpala Australija, u drugom Japan, u trećem Južna Koreja, u četvrtom Sjedinjene Američke Države. U ringu je kao pobednik ostao samo maleni Katar!

Nisu birana sredstva da mu se oduzme šampionat. Napadan je ne samo što kao izrazita muslimanska zemlja ne prihvata novokomponovane zapadnjačke vrednosti nego i zato što je sklonište terorista, a na kraju i za nečovečne uslove u kojima su radnici gradili stadione.

Nije ga omelo ni to što šampionat nije mogao da se održi kad je leto na severnoj Zemljinoj polulopti, kako je to bilo do sada. U to vreme je u Kataru paklena vrućina – dostiže i 50 stepeni Celzijusovih. Kao rešenje su nađeni novembar i decembar, jer je sada tamo prosečna temperatura 25,4 stepena, a idućeg meseca 20,8 i on je, uz januar, najhladniji kod njih.

Ali ataci ne prestaju. Ovih dana je neki novinar, doduše ne od onih s besprekornim ugledom, objavio da je Katar, koji sada, zahvaljujući tome što je organizator, prvi put učestvuje na završnom turniru svetskog prvenstva, potkupio osmoricu fudbalera Ekvadora da izgube od domaćina s 1:0 i da će gol da prime u drugom poluvremenu. Danas ćemo da vidimo da li će ishod meča da se uklopi u tu optužbu.

Do sada je Katar bio otporniji nego što su, izgleda, pretpostavljali oni kojima se isprečio na putu. Šampionat mu nije oduzet i prvi put će za zvanje svetskog prvaka u fudbalu da se vojuje u arapskom svetu, koji strasno voli taj sport, ali je do sada u njemu igrao sporedne uloge.

Samim tim što je odoleo združenim ofanzivama najmoćnijih na svetu, Katar je ostvario ogromnu pobedu. Razume se, to ne bi mogao bez prepunog čekmedžeta. Svetsko prvenstvo ga, kako je procenjeno, košta oko 200 milijardi dolara!

Javni prevoz biće besplatan za sve prijavljene navijače. Svih osam stadiona ima krov i klimatizovani su. Prosečan ručak za dvoje, a mogu da se biraju jela iz celog sveta, iznosi oko 25 dolara, a za one s dubokim džepovima gornja granica, dabome, ne postoji. E, sad, ljubitelji kapljice, uključujući i pivo, moraće da se uzdržavaju ili da povedu računa gde će da podmažu grlo.

A što se reprezentacija tiče, svaki savez čija se ekipa probila do Katara dobila je milion i po dolara za pripreme i devet miliona za učešće na ovom turniru. Titula svetskog prvaka donosi 42 miliona dolara, što je rekord. Za drugo mesto se dobija 30 miliona, za treće 27, za četvrto 25, za plasman od petog do osmog 17 miliona, a od devetog do šesnaestog, to jest oni koji ispadnu u osmini finala, 13 miliona. Sve u svemu, nagradni fond je 440 miliona dolara. Pored toga, Fifa će da plati 209 miliona dolara nadoknadu klubovima čiji igrači učestvuju na ovom Svetskom prvenstvu.

Za ovaj šampionat su pripreme bile kraće nego ikada baš zato što se igra u nevreme, odnosno u punom jeku klupske sezone. Praktično nije bilo pripremnih utakmica na osnovu kojih može da se proceni kakve su trenutne mogućnosti timova. Ipak, favoriti su uglavnom isti kao i na minulim prvenstvima. Razume se, možda će i ovoga puta neko da skoči dalje od realnih. Što ne bi tako nešto pošlo za rukom Srbiji?! Uostalom, ovo je drugo uzastopno svetsko prvenstvo na kome naši učestvuju, dok, recimo, Italijani, četvorostruki svetski prvaci, nisu stigli dotle. A na put ka podvigu u Kataru vodi lopta (po običaju „Adidasova”), koja se zove „al rihla”, što na arapskom znači putovanje.

Ostavi komentar

Translate »