Dan kada su Nesvrstani počeli da navijaju za Zvezdu i Partizan

Koje su dodirne tačke fudbala i diplomatije, kako su predsednici pet zemalja postali članovi vodećih timova Beograda i kako je predsednik Argentine Karlos Menem kao član Crvene zvezde predvideo njen najveći uspeh, specijalno za RTS ispričao je Vladan Škorić učesnik Samita nesvrstanih koji je 1989. održan u Beogradu.

Pre 32. godine, te 1989. kada je u Beogradu održan poslednji Samit nesvrstanih, na sportskom planu održana je svojevrsna diplomatsko-navijačka utakmica u kojoj je specifičnu ulogu imao tadašnji mladi diplomata Vladan Škorić, kasnije osnivač Dečije fudbalske asocijacije.

Znajući da su mnogi predsednici na Samitu strastveni navijači i bivši fudbaleri, organizovao je upoznavanje sa našim vodećim klubovima, pa su čak petorica predsednika postali članovi Crvene zvezde i Partizana.

Počasni član Partizana postao je predsednik Gane, a u Crvenu zvezdu su se učlanili predsednici Ekvadora, Mozambika, Indonezije i predsednik Argentine Karlos Menem strastveni navijač i prijatelj Dijega Maradone.

Posetivši stadion Crvene zvezde dan nakon otvaranja Samita, Menem je na poklon doneo Maradonin dres reprezentacije, a Zvezdaši su uzvratili dresom sa brojem 10 i njegovim imenom. Menem je bio toliko oduševljen da je potpuno izmenio predviđen protokol i u poseti ostao duže od tri sata.

Sutradan su svi svetski mediji, a posebno latinoamerički, tokom celog dana izveštavali o toj poseti, pa je to posebno izazvalo pažnju i u diplomatskim krugovima. Tadašnji savezni ministar inostranih poslova se čak nasekirao što mu je promaklo da organizuje slične posete i aktivnosti u hrvatskim klubovima Hajduku i Dinamu.

Da poseta i članstvo Karlosa Menema nisu bili samo protokolarni potvrdila je i njegova proročka želja da crveno-beli budu prvaci Evrope, a onda posete i Argentinu kako bi se sa njima sreo i u svojoj zemlji.

Među prvima je čestitao Zvezdi na mečevima u Bariju i Tokiju, a svoje simpatije potvrdiće i godinama kasnije tokom kojih je bio u kontaktu sa klubom i uvek među prvima čestitao na uspesima.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: