Dan kada je cela Argentina plakala…

Pre devetnaest godina, 11. novembra 1997. godine karijeru je završio najbolji igrač svih vremena Dijego Armando Maradona.

Legendarni ‘El Pibe’ poslednji meč odigrao je na ‘Bombonjeri’ svoje Boke Juniors, tačno četiri godine od ‘zvaničnog’ oproštaja, pred više od 60.000 navijača.

Bio je to duel selekcije Argentine i tima ‘Svih zvezda’, a među fudbalskim velemajstorima našli su se, između ostalih, Havijer Zaneti, Herman Burgos, Matijas Almeida, Nolberto Solano, Huan Roman Rikelme, Karlos Valderama, Hristo Stoičkov, Lotar Mateus, Erik Kantona…

„Želim samo da vas zamolim jednu stvar, da ova ljubav između nas nikada ne prestane. Ne znam šta bih rekao, ostao sam bez reči, ne znam kako da vam se zahvalim za ovo što ste mi priredili…. Jedino što sam želeo jeste da igram fudbal, budem srećan i ujedno i vas učinim srećnima. Izgleda da sam uspeo u tome… Moja karijera, kao i život, nije bila besprekorna, mnogo, mnogo sam grešio… Ali sam sve to sâm i platio…“, jedva je Maradona održao govor, dok je ceo stadion ‘vadio nešto iz oka’.

VIDEO

Pre nego što je sa svima zapevao čuvenu ‘Dale dale Boca’ izgovorio je možda i rečenicu koja najbolje opisuje sve ono što je uradio na terenu.

„Lopta nije ljigava“.

Ostao je upamćen kao jedini čovek koji je gotovo sâm doneo svojoj zemlji najvredniji trofej u istoriji fudbala, trijumfom na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine, na kome je postigao najlepši gol svih vremena, ali i kao čovek koji je obeležio borbu siromašnog juga Italije protiv moćnog severa – donevši Napoliju jedine dve titule u istoriji i Kup UEFA.

Opširnije o životu i karijeri genija iz Buenos Airesa

Argentina: Herman Burgos, Havijer Zaneti, Roberto Ajala, Valter Samjuel, Huan Pablo Sorin, Matijas Almeida, Huan Sebastian Veron, Pablo Aimar, Diego Maradona; Klaudio Lopes, Kristian Gonsales

Sve zvezde: Rene Igita, Oskar Kordoba, Čiro Ferara, Horhe Bermudes, Ivan Kordoba, Karlos Gamara, Nolberto Solano, Huan Roman Rikelme, Karlos Valderama, Enco Frančeskoli, Davor Šuker, Hristo Stoičkov, Alvaro Rekoba, Fabian Karini, Lotar Mateus, Kareka, Erik Kantona, Leonardo

„Dijego mi se izvinio posle drugog gola. Video me je usamljenog na drugoj stativi, sve vreme tokom trka, ali mi je rekao da nije mogao da pronađe prostor da mi doturi loptu. Bio sam uvređen, iskreno da vam kažem. Uvredio mi je profesiju. Zamislite, usred takvog prodora on je imao vremena da pogleda i vidi gde sam ja?! Ne postoji igrač koji može da se uporedi sa njim. On je poseban. Jedan jedini. Neponovljiv“, rekao je Horhe Valdano.

VIDEO

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: