Cupara – heroj pobede protiv Rumunije: Slučajno postao sjajan golman

Vladimir Cupara – Moj primer govori da nikad nije kasno da bi se uspelo u sportu. Sada je najvažnije da pobedimo Poljsku i obezbedimo kartu za EP u Hrvatskoj

DA ga školski drugovi nisu ubedili da stane na gol, pitanje je da li bi se danas Srbija divila divu među stativama, Vladimiru Cupari. Magični golman je preksinoć u Kragujevcu protiv rukometaša Rumunije (27:22) začarao mrežu i „orlovi“ su otvorili vrata EP januara iduće godine u Hrvatskoj.

 • U Kragujevcu nas je publika nosila, odigrali smo dobro, naročito u odbrani. Imao sam veliku pomoć od saigrača i zbog toga sam napravio tih par odbrana koje su nam pomogle da dođemo do nove pobede. Jako smo blizu odlaska na šampionat Starog kontinenta – priča Cupara.

Vladimir je slučajno postao golman. Bio je učenik prvog razreda Tehničke škole za saobraćaj na Vračaru, kada su ga drugovi ubedili na stane na gol, jer nisu imali čuvara mreže. Niko tada nije slutio da će postati „jedinica“ Srbije.


POBEDA DO HRVATSKE POBEDE nad Rumunima omogućile su „orlovima“ da lakše dišu.
– Utakmice sa komšijama bile su teške, iscprljujuće. Srećom, posle kiksa u drugom kolu sa Belorusima u Nišu vratili smo se na pravi put. Sada je najvažnije da 14. juna u Nišu pobedimo Poljsku i izvadimo kartu za Hrvatsku – ističe Cupara.


 • Stao sam na gol i – ostao. Zbog loše porodične materijalne situacije nisam mogao da plaćam članarinu ni u jednom klubu. Onda je moj teča Milan Latković zamolio predsednika SC Voždovac Sašu Kandića da me prime i oslobode članarine. Prihvatili su me i kod njih sam naučio ono najvažnije, upornost i rad. Sve sam postigao zahvaljujući njima – ističe Cupara.

Ni to što je u 16. godini počeo ozbiljno da trenira nije ga sprečilo da brzo stekne veliki ugled u svetskom rukometu.

 • Moj primer govori da nikad nije kasno da bi se uspelo u sportu. Posle tri prelepe godine u Voždovcu, prešao sam u Crvenu zvezdu. Nenad Peruničić je pružio šansu mladima, iako je finansijska situacija bila veoma teška. Tu je na moj razvoj najveći uticaj imao Slobodan Goati – priča Cupara.

Pre dve godine otisnuo se u Španiju, gde je pristupio Ademaru Leon.

 • Bio je to pun pogodak. Nisam mogao da nađem bolju sredinu za moj razvoj. Samo da nastavim u tom ritmu – ističe Cupara, koji su sjajne partije omogućile da potpiše ugovor sa aktuelnim šampionom Evrope, poljskim Kielceom od 2018. godine.

Sjajni čuvar mreže je ponosan na to što su Milić i on pokazali da u našem rukometu ima mnogo mladih, talentovanih golmana.

 • Strahinja je u prednosti, jer ja moram još puno da radim. Tu je i Tibor Ivanišević, tako da Srbija više ne mora da brine. U reprezentaciju prvi me je pozvao Dejan Perić, ali pravu šansu dobio sam kod Jovice Cvetkovića. On mi je ukazao poverenje, a kada osetim da mi neko veruje, onda sam spreman da idem i glavom kroz zid.

Cupara ističe da odlično sarađuje sa saigračima u reprezentaciji:

 • Odbranu igramo odlično, a zna se i zadatak nas golmana. Svi mi daju veliku podršku, tako da smo se brzo našli.

LIČNA KARTA

 • Ime i prezime: Vladimir Cupara
 • Datum, mesto rođenja: 19. 2. 1994, Beograd
 • Visina: 199 cm
 • Težina 113 kg
 • Pozicija: golman
 • Klubovi: Voždovac, C. zvezda, Ademar Leon

Izvor i foto Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: