CRVENO-BELI DOVELI 49 IGRAČA ZA TRI GODINE Spiskali tri miliona, sve trofeje izgubili

Potrošili tri milona … – Crveno-beli najviše cene jeftine i neproverene fudbalere iz inostranstva koji su ostali bez ugovora. Zato i ne čudi što je dupla kruna završila u rukama Partizana.

Ako nemate gde, dođite u Crvenu zvezdu! Ukratko, ovo je bio način na koji je klub sa “Marakane” dovodio pojačanja u prethodne tri godine. Kada kažemo pojačanja, mislimo na novajlije od kojih velika većina kvalitetom nije zaslužila da nosi Zvezdin dres i zato ne možemo da ih podvedemo kao “igrače koji su pojačali tim”.

Bez plana i ideje, za generalnog direktora Zvezdana Terzića najvažnije je bilo da igrač koji dolazi nema ugovor. Da li zna da igra fudbal? To je druga priča i potpuno je nebitna, jer bivši trener Miodrag Božović ionako nije umeo da složi ekipu koja bi uspela da eliminiše i klubove iz druge evropske lige.

Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

Fudbaleri su stizali kao na traci, a da budemo precizni, kroz “Marakanu” je za tri godine prošlo 49 igrača, od kojih mnogi nisu ni stigli da oznoje dres. Ko se još seća Bruna Matoša, Gbolahana Salamija, Idana Vereda… Sa druge strane, Ugo Vijeira, igrač koji je doneo titulu treneru Božoviću, razočaran odnosom čelnika morao je da napusti klub bez pozdrava.

Džošua Parker, još jedan fudbaler sumnjivog kvaliteta, po odlasku iz Zvezde rekao je ono što su svi znali, ali nisu smeli da javno kažu – plate su kasnile po nekoliko meseci, a dešavalo se da neki igrači ne budu plaćeni pola godine.

Samo prethodne godine, posle osvajanja titule i nove najave napada na Ligu šampiona, Terzić i trener Božović su doveli 17 fudbalera, među kojima je bilo čak osam stranaca. Najzvučnije ima bio je Gelor Kanga kojem je Zvezda obezbedila platu od 1.000 evra dnevno. Kanga je, prema Terzićevim rečima, bio i najplaćeniji Zvezdin fudbaler, dok su ostali stranci primali između 200.000 i 300.000 evra po sezoni. Fudbaler iz Gabona je pokazao da zna fudbal, ali je napravio dve gluposti koje su Zvezdu, kasnije se ispostavilo, koštale ostanka u Evropi i gubitka titule. Prvo je na poluvremenu meča sa Ludogorecom dobio crveni karton, da bi protiv Vojvodine skinuo dres i dobio žuti karton zbog kojeg je propustio meč sa Voždovcem (2:3) na kojem su crveno-beli predali šampionat Partizanu. Miodrag Božović, kao loš pedagog, nije uspeo da se izbori sa Kanginim temperamentom, ili možda nije ni želeo jer je znao da napušta klupu.

Ipak, najveći Terzićev biser je Milan Pavkov, za kojeg je Crvena zvezda pre šest meseci platila 300.000 evra niškom Radničkom. Istina, u tri rate. Mladi napadač, koji je postigao samo pet golova za Nišlije, u dresu Crvene zvezde sakupio je samo šest minuta! Da, šest minuta. Terzić je, a da nije trepnuo, neisplaćena primanja igrača uložio u Pavkova koji je iza sebe imao neuspelu epizodu u Vojvodini i nikada nije bio selektiran u neku od reprezentativnih selekcija Srbije. “On je igrač koji se razlikuje od Vijeire, moćan je u šesnaestercu i dominira u igri glavom”, rekao je za Pavkova tada generalni direktor. Toliko o Terziću kao skautu.

Zvezda je tako na pojačanja u prethodnih 12 meseci potrošila između 2,5 i 3 miliona evra a da nije osvojen nijedan trofej. Po evropskim merilima, to nije veliki novac, ali sigurni smo da bi Zvezda ostala bez trofeja i da je sačuvala pare i priliku dala svojoj deci. Ovako, i pored više od 50 fudbalera u pogonu, crveno-beli nemaju koga da prodaju. Jedini biser je Srđan Plavišić, ali pitanje je da li klub koji je u nezavidnoj situaciji može da bira i postavlja uslove, ili će se ponovo za “sitne pare” oprostiti od još jednog potencijalnog reprezentativca. A na njegovo mesto, zna se, stiže stranac koji je pronađen na Jutjubu.

Sva Zvezdina pojačanja od 2014.

Sezona 2014/15.

 1. Nenad Gavrić

 2. Daniel Avramovski

 3. Mamadu Mbođ

 4. Damir Kahriman

 5. Aleksandar Katai

 6. Miloš Cvetković

 7. Nikola Antić

 8. Predrag Đorđević

 9. Stefan Đorđević

 10. Đorđe Despotović

 11. Saša Stojanović

 12. Petar Orlandić

 13. Bogdan Planić

 14. Gbolahan Salami

 15. Džošua Parker

 16. Miloš Bosančić

 17. Aleksandar Luković

Sezona 2015/16.

 1. Slavoljub Srnić

 2. Srđan Plavšić

 3. Mičel Donald

 4. Bruno Matoš

 5. Uroš Račić

 6. David Babunski

 7. Nemanja Supić

 8. Zoran Rendulić

 9. Ugo Vijeira

 10. Edson Silva

 11. Luis Ibanjez

 12. Idan Vered

 13. Vladimir Jovović

 14. Predrag Sikimić

 15. Damijan le Talek

Sezona 2016/17.

 1. Milan Pavkov

 2. Stefan Milošević

 3. Abraham Frimpong

 4. Milan Senić

 5. Nenad Milijaš

 6. Adam Mičel

 7. Marko Poletanović

 8. Srđan Vujaklija

 9. Pablo Mouče

 10. Tomas Fibel

 11. Andrija Luković

 12. Gelor Kanga

 13. Ričmond Boaći

 14. Kalid Aučo

 15. Džon Ruiz

 16. Nemanja Milić

 17. Stefan Ilić

Došli ranije i omladinci

 1. Mihailo Ristić

 2. Dušan Anđelković

 3. Marko Grujić

 4. Filip Manojlović

 5. Luka Jović

 6. Vukašin Jovanović

 7. Savo Pavićević

 8. Predrag Rajković

 9. Luka Adžić

 10. Aleksandar Kovačević

 11. Vukan Savićević

 12. Miloš Stojanović

 13. Marko Petković

 14. Ivan Ilić

Izvor i foto Blic

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: