ASS je još u novembru prvi i jedini predložio proslavljenog košarkaškog stručnjaka

Imenovanje Božidara Maljkovića za prvog čoveka Olimpijskog komiteta Srbije ”broji sitno”, a već sredinom januara očekujemo promenu Statuta i Pravilnika oko uslova koje kandidat za predsednika OKS treba da ispuni.

Tako će 21. februara Maljković i zvanično biti novi predsednik OKS, za šta je potrebno 51 odsto glasova od 65 delegata, članova Skupštine.

Međutim, sredinom novembra niko nije mogao ni da pomisli na ovakav scenario dva-tri meseca kasnije, s obzirom na to da Maljkovićeva kandidatura nije ispunila uslove.

Tada je Atletski savez Srbije PRVI I JEDINI stao uz proslavljenog košarkaškog stručnjaka, ali kandidatura nije prošla upravo zbog toga što je po Statutu trebalo da ga podrži pet Saveza.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

ASS je pre dva meseca prepoznao da bi Maljković bio idealna osoba da rukovodi organizacijom kao što je OKS, da bi i većina Saveza nedugo kasnije krenula istim onim putem na kom je ASS odavno bio.

Dakle, Maljković sada ima ubedljivu podršku većine Saveza, ali pitanje je da li bi uopšte ”bio u igri” da ga ASS 18. novembra jedini nije predložio.

Maljković (64) je rođen u Otočcu u Hrvatskoj, a košarkašku trenersku karijeru počeo je u malom beogradskom klubu Ušće još sa 19 godina. Nakon toga je bio pomoćnik Bratislava Đorđevića u Radničkom sa Crvenog krsta, pa asistent Ranku Žeravici u Crvenoj zvezdi.

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Nakon toga počinje njegov vrtoglavi uspon. Na preporuku Ace Nikolića preuzima Jugoplastiku iz Splita i sa njom osvaja titulu prvaja Evrope 1989 i 1990. godine i tri titule prvaka Jugoslavije ’88, ’89 i ’90. godine.

Kasnije odlazi u Barselonu i gubi finale Kupa Šampiona od Jugoplastike 1991. a sa francuskim Limožom osvaja titulu 1993. godine.

Prvak Evrope je bio i sa Panatinaikosom 1996. i to je prva titula grčkih klubova, a  svojoj riznici ima i evropski Kup Radivoja Koraća 2001. godine, te dva prvenstva Francuske, Kup Španije, dva Kupa Francuske i Kup Grčke.

(Telegraf.rs)

Ostavi komentar

Translate »