Novi predsednik OKS poručio – Naša obaveza je da pobeđujemo, jer ništa ne uspeva tako kao pobeda

Olimpijski komitet Srbije dobio je novog predsednika u Domu Vojske. Jedini kandidat bio je proslavljeni košarkaški trener Božidar Maljković, koji će ubuduće biti prvi čovek srpskog sporta.

S obzirom na promenu Statuta i prijavljivanje kandidata u prethodnom periodu, Maljkovićev mandat neće trajati pune četiri godine. Dok je on na čelu komiteta, srpski sportisti će proći kroz olimpijski ciklus za letnje Igre u Tokiju 2020, kao i za zimske u Pjongjangu 2018. godine.

Dragi prijatelji, nisam poslušao sugestije mnogih ljudi, koji su mi rekli da napišem govor, pričaću iz glave, a ona nije mala, kao što možete da vidite – našalio se Božidar Maljković, a zatim nastavio sa govorom u kojem je istakao da će ulagati u talente, da razmišlja o budućnosti srpskog sporta, da će angažovati finansijskog eksperta da se bavi tim sektorom, da će putovati po Srbiji i da će podnostiti izveštaje i na mesečnom planu.

Takođe je istakao i da neće praviti razliku između velikih i malih sportova, čak će, kako kaže dati prednost malim sportovima. Naglasio je i da je podrška Vlade Repzublike Srbije velika, a takođe

Čestitao bih Vladi Divcu za sve što je učinio za olimpijski pokret, žao mi je što nije ovde trenutno. Takođe bih čestitao i osvajačima medalja, i olimpijcima i paraolimpijcima. Ono što sam počeo u malom klubu Ušće, prožimalo se kroz ceo moj život u svim klubovima u kojma sam bio.

Prvi princip kada sam počeo da radim bio je pomalo smešan. Ko hoće da jede supu, nema para za salatu. Taj princip ćemo primeniti i ovde. Neću potpisati nijedan ugovor koji makar i za milimetar neće poboljšati srpski sport. Ja ni u svojoj porodici ne brinem o finansijama, tako da ću za to da angažujem stručnjaka koji se bolje razume u to. To ne znači da nećemo trošiti tamo gde treba, na talente i na osobe na koje vredi trošiti. Moramo da razmišljamo o budućnosti našeg sporta.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Oni koji su bili jaki na poslednjoj Olimpijadi, možda neće biti na sledećoj. Moramo da vodimo računa o budućnosti jer biologija čini svoje, oni koji su bili dobri, zbog starenja mogu da budu lošiji. Ovo je kruna moje karijere, moram da se vratim na pravilo. Prvi sam dolazio i poslednji odlazio iz sale. Olimpijski komitet neće gasiti svetla, ne priznajem podelu na velike i male sportove. Čak ću i prednost dati malim sportovima, jer kada se osvjio 15 medalja, niko ne pita da  li je došla od mog sporta košarke, ili streljaštva ili nekog trećeg sporta.

U mojoj glavi su neke veće ideje, želja mi je da našim junacima omogućim da dalje osvajaju medalje. Obilazićemo Srbiju, bićemo više u kolima nego u kancelariji.

IMAĆEMO MESEČNE IZVEŠTAJE, POLITIKA VLADE SRBIJE JE IDEALNA ZA SPORT

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

Kao što je rekao Makron, želim da budem skroman i radan predsednik. Imaćemo mesečne izveštaje, više kontakata i radićemo na obostrano zadovoljstvo.

Politika Vlade Republike Srbije je trenutno najbolja za sport. Oni žele da dislociraju neke sportove iz Beograda u unutrašnjost. Davno sam predlagao, zašto mora KSS da bude u istom gradu. Bolje da federacija bude u Beogradu, a recimo sedište lige u Vrnjačkoj banji.

Iz sistema treba da pravimo armaturu srpskog sporta. U sportu se čuda stvaraju, ona se ne dešavaju. Ozbiljno ćemo ući u svako selo, nećemo pratiti diskriminaciju između bilo kakvih sportova. Olimpijski komitet mora da bude svest i savest srpskog sporta. Da čujemo od vas sve što želite da kažete, da bude i svađe i sukoba mišljenja, ali i da to bude kuća mirenja.

Poslednje što želim da kažem jeste maksima koju je izmislio Fidel Kastro – Naša obaveza je da pobeđujemo. Ništa ne prolazi tako dobro kao pobeda. To je sve što sam hteo da vam kažem. Bio bih srećan ako mi date to zadovoljstvo da predsedavam ovom organizacijom, to bi bilo najveće priznanje u mom životu.

Izvor i foto Telegraf

Ostavi komentar

Translate »