Činjenicu da će doživotno ostati prikovan za invalidska kolica on nikako nije mogao da prihvati. Odlučio je da se bori, i to žestoko

Čuda, ipak, postoje, ali samo ako postoji vera, volja i upornost. To je dokazao mladi Skopljanac Bojan Čunde, koji je nakon nesrećnog skoka u vodu ostao invalid, posle devet godina okovan u invalidskim kolicima, ustao i ponovo – prohodao. Svoju višegodišnju borbu sa hendikepom i samim sobom on je opisao na svojoj Fejsbuk stranici i oduševio Makedonce.

Sećam se da je pre tačno 9 godina ovaj dan bio sunčan, a ipak mračan. Takvo je bilo i jutro kada me je rasanila vest da su šanse da opet stanem na noge ravne nuli. Pitao sam se da li još spavam, da li je java – napisao je na početku svoje ispovesti Bojan Čunde.

Činjenicu da će doživotno ostati prikovan za invalidska kolica on nikako nije mogao da prihvati. Odlučio je da se bori, i to žestoko.

Napravio sam svoju verziju po kojoj sam ja na tački 0, a treba da stignem do tačke 100. I tako sam krenuo od nule. Na početku se toliko sporo stizalo do naredne tačke da sam se u jednom trenutku upitao da li je dovoljan jedan život da stignem do 100-te. Evo, devet godina putujem po mojoj zamišljenoj osi i polako stižem do kraja. Često se vraćam unazad i shvatam da mi je taj mračni 1. novembar doneo hiljadu srećnih dana, da sam zahvaljujući tom danu sagledao smisao života. Zahvaljujući tom danu ja danas radim stvari koje se nikada ne bi usudio da uradim. Devet godina posle tog dana ja uživam u sopstvenoj koži, volim svoj život, više cenim stvari. Jednostavno, na taj mračni dan danas gledam kao na svetlu tačku – napisao je Bojan.

On kaže da se od tada puno stvari u njegovom životu promenilo na bolje

– Možda se danas drugačije krećem, ali mi ne smeta da se izdvajam od drugih, oduvek sam to hteo. Način hodanja pripisujem kao deo moga stila, kaže Bojan i u šali dodaje da on ima autorsko pravo na njegov stil hodanja.  Želim da vam prenesem da ne ostajete zarobljeni u prošlosti, požurite da budućnost postane sadašnjost. Jedan život je vaš, niko drugi nema pravo na njega. Pre tri godine jedna ostvarena žena kao ličnost i profesionalac, moj fizioterapeut Maja Ulk me je naučila puno toga važnoga u životu, da ti niko ne može postavljati ograničenja, da ti niko ne može ograničiti vidike, uvek se trudi da pogledaš šta ima iza pregrade, jer snaga i vera u sebe će te odvesti do cilja – kaže Bojan.

Neizmerno sam ti zahvalan Majo, zato što si mi pružila podršku da ostanem hrabar i uporan. Hvala ti što si mi pokazala da nije najteže na svetu da uradiš stomačnu vežbu, naprotiv, to je jedna od najlakših stvari – završio je Bojan i dodao “I’m only human after all!”. 

(D.J.)

Izvor i foto

Ostavi komentar

Translate »