BITKA ŽIVOTA Sećate li se golmanke Zvezde Jovane Leposavić? Protivniku je odbranila najteži šut!

Plakala sam i čekala da ponovo izađem na teren – kaže za “Blic” devojka (16) koja je uspela da dobije utakmicu protiv kancera male karlice. Ovako počinje priču za “Blic” Jovana Leposavić (16), golman ŽFK Crvena zvezda, koja je zbog bolova u zlobovima gotovo godinu dana obilazila različite lekare tražeći pomoć. Svuda je nailazila na istu dijagnozu – “sportska povreda”, sve dok nije došla u ruke stručnjaka s Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, koji su joj dijagnostikovali kancer.

  • U Tiršovoj su otkrili da imam kancer. Sutradan sam poslata u Institut za ortopetsko-hirurške bolesti “Banjica” gde je urađena biopsija i potvrđeno da je u pitanju opasan tumor na nezgodnoj poziciji, smešten između nerava. Deset dana nakon toga primila sam prvu hemoterapiju u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Bilo je užasno – priseća se ova hrabra sportistkinja.

Dani u bolnici nisu bili laki. Jovana je svakodnevno trpela jake bolove.

Jovana u našoj redakciji

Foto: Vladimir Živojinović / RAS SrbijaJovana u našoj redakciji
  • Bitka je bila teška. Na odeljenju su ležala i deca od godinu dana i stalno sam mislila “kad mogu oni, moram i ja da se borim”. Tamo sam upoznala mnoge male heroje. Morala sam da budem jaka, jer ako psihički padnete, 90 odsto bitke je izgubljeno. Meni su veliku podršku pružali muški i ženski Fudbalski klub, Fudbalski savez, ljudi koji mi mnogo znače, porodica, drugari iz srednje i osnovne škole i učiteljica koja je više vremena bila uz mene nego sa svojom porodicom.

Dva i po meseca Jovana nije mogla da hoda. Bila je vezana za krevet. Ogromnu snagu crpla je iz ljubavi prema sportu, a jedini cilj joj je bio da ozdravi i ponovo izađe na teren.

  • Kada su nakon dva i po meseca devojke iz tima došle da me posete i donele mi dres, kao da sam dobila neku neobičnu snagu i napokon sam ustala iz kreveta. Taj osećaj ne može da se opiše rečima. Ljubav prema fudbalu javila se pre 10 godina. Tada sam igrala sa decom iz kraja. Vrlo brzo počela sam da treniram u klubu. Na poziciji golmana sam od samog početka. Valjda sam tako i naučila da branim i onda kada je najteže – objašnjava naša sagovornica.

Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Nakon 14 hemoterapija i 31 zračenja, utakmica je završena. Tumor je mrtav!

  • Pobedila sam bolest. Tu je gde je tumor, ali je tkivo mrtvo, ne širi se. Operacija nije bila moguća jer je na veoma rizičnom mestu. Sada idemo lagano, polako ću se vratiti u igru. Kada porastem, želim da budem profesionalni golman – ponosno kaže ova tinejdžerka.

Jovana ne samo da je borac već je i plemenita osoba. Timski duh ogleda se i u humanim delima koje Jovana stalno priprema. Kako bi pomogla obolelima od najteže bolesti, Leposavićeva je pripremila paketiće za Novu godinu koje će u sredu pokloniti mališanima na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

  • Savetujem svima koji se bore da ne odustaju i da veruju u pobedu! Igrajte celim srcem i pobedićete – kaže ponosno za kraj Jovana Leposavić.
Jovana i Predrag Rajković

Foto: FacebookJovana i Predrag Rajković

PROHODALA ZBOG RAJKOVIĆA

Tokom dvogodišnje borbe s opakom bolešću, Jovana je imala mnogo uspona i padova. Uvek kada je bilo najteže ljubav prema fudbalu ju je podizala.

  • Nakon treće terapije otišla sam na vikend kući. Jedva sam hodala i to samo sa štakama. A onda se na vratima pojavio Predrag Rajković. Stajala sam nepomično, bez reči. On je ušao, a iza njega je bila Jovana Stojanović, koja ga je dovela jer je znala da je moj uzor i da će mi dati snagu. Bacila sam štake i potrčala im u zagrljaj – priseća se Jovana.

Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

POMOĆ OBOLELIMA NA 7175

Jovana Leposavić i Udruženje “Uvek sa decom” organizovali su humanitarnu utakmicu A i B ženskog tima FK Crvena zvezda koja će se igrati danas u 14 sati na stadionu “Rajko Mitić” sa ciljem da promovišu humanitarni broj 7175. Slanjem SMS-a na ovaj broj pomoći ćete da se prikupi novac za kupovinu Pacijent monitora, koji je neophodan ovim mališanima za lečenje, a čija cena iznosi dve i po hiljade evra.

(Ana Đokić)

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: