Ljubitelji fudbala u Srbiji zaboravili su kako izgleda uspešna kalendarska godina zbog čega je posebno važno podsetiti šta su „Orlovi“ radili u prethodnom periodu i kakav su učinak ostvarili na deset odigranih utakmica.

Prijateljska utakmica koju je fudbalska reprezentacija Srbije u utorak odigrala protiv Ukrajine u Harkovu bila je poslednja u kalendarskoj godini na izmaku.

„Orlovi“ su prvi put od kada je Slavoljub Muslin preuzeo kormilo nacionalnog tima doživeli poraz i to prvi još od prijateljskog susreta sa Poljskom kojim je započeta 2016. godina.

Godina koju je na reprezentativnom nivou obeležilo Evropsko prvenstvo u Francuskoj za selekciju Srbije protekla je u pripremama tekući kvalifikacioni ciklus što je nešto našta su nas naši reprezentativci navikli.

Razlika u odnosu na prethodne godine jeste ta što reprezentacija konačno može da se pohvali pozitivnim bilansom kada se pogleda učinak tokom jedne kalendarske godine.

Ukupno deset mečeva odigrali su „Orlovi“ u 2016. godini od čega je većina bila prijateljskog karaktera, a svakako da raduje to što su one takmičarske odigrane na zadovoljavajućem nivou pa možemo da konstatujemo da Srbija ima čemu da se nada u nastavku kvalifikacionog ciklusa.

Prve dve utakmice u 2016. godini „Orlovi“ su odigrali sa Radovanom Ćurčićem na čelu, a upisani su poraz od Poljske (1:0) i pobeda nad Estonijom (0:1) na takozvanoj „baltičkoj turneji“.

Na proleće je usledila promena na klupi pa je Slavoljub Muslin svoj mandat započeo pobedama u prijateljskim susretima sa Kiprom (2:1) i Izraelom (3:1), dok je poslednju pripremnu utakmicu pre početka kvalifikacija za Mundijal Srbija odigrala nerešeno sa Rusijom (1:1) u Monaku.

U prethodna dva i po meseca Srbija je odigrala četiri takmičarske utakmice u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji i uspela da ostane neporažena, a da pritom upiše i dve pobede.

Tačka na godinu na izmaku stavljena je u Harkovu gde su „Orlovi“ nastupili u kombinovanom sastavu i doživeli poraz (2:0) ali posle svega 2016. godinu završavaju u pozitivnom raspoloženju.

Kada se podvuče crta, reprezentacija Srbije je u 2016. godini odigrala 10 utakmica, ostvarila 5 pobeda, 3 remija i 2 poraza, a posle četiri meča u kvalifikacijama za Mundijal zauzima drugo mesto u Grupi D sa 8 osvojenih bodova.

Narednu takmičarsku utakmicu reprezentacija Srbije će odigrati 24. marta u Tbilisiju protiv Gruzije i može se reći da će taj meč imati ogroman značaj jer će njime „Orlovi“ zatvoriti krug u prvoj rundi kvalifikacija.

Izvor i foto

Ostavi komentar

Translate »