BEOGRAD – Basketaši Srbije zaokružili su uspešnu godinu zlatom na FIBA 3×3 Svetskom prvenstvu u kineskom Gvangžuu, nakon srebra na Evropskom prvenstvu, osvojena tri FIBA turnira i pobede u Moskvi na turniru koji važi za nezvanično Svetsko prvenstvo.

Posle svetske titule iz 2012. u Grčkoj i srebra iz 2014. u Rusiji, Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Marko Ždero i Dejan Majstorović imali su savršen učinak od 7-0 u Gvangžuu, a kapiten Bulut bio je MVP i najefikasniji igrač sa 58 poena.

„Utisci se još nisu slegli, imali smo naporan dan, ali je Amerika bila samo šlag na torti. Poenta naše priče kad igramo za reprezentaciju je da je to neverovatna stvar za svakog od nas. Kada se igra za taj grb, daje se 300 posto u svakoj utakmici. Tako je bilo protiv Amerike, neizvesno do 10:10, onda smo počeli da se odlepljujemo. Moram da zahvalim ljudima koji su došli i svima iz Srbije, ta energija nam je bila neophodna“, izjavio je Domović Bulut.

Srpski tim ikmao je i posebnu motivaciju uoci turnira.

„I dalje nema reči za osećanja posle titule, iako nam je druga. Mene je mučilo to što su nas svi ispratili potcenjivački pre dve godine, kada smo u Moskvi u finalu Svetskog prvenstva izgubili od Katara. Baš to je nama dalo krila da damo maksimum. Sada smo pokazali da je to bio loš dan, a sve je bilo lakše uz ovoliko naših navijača, bili su vetar u leđa. Igrali smo protiv fizički dominantnijih igrača iz SAD, uzeli petu medalju sa šest zvaničnih velikih turnira. Ovo nije kraj, biće još zlata“, poručio je Savić.

Srpskim basketasima stigla je i cestitka selektora košarkaša Aleksandra Đorđevića, uz poziv da dođu na trening svetskih i olimpijskih vicešampiona, kako bi i oni osetili draž ulične igre 3×3, koja i jeste u korenima košarke.

Foto Tanjug/ T.Valič, ilustracija

Izvor i foto

Ostavi komentar

Translate »