Bajern protiv Tigresa za titulu prvaka sveta (19.00, RTS)

Istorijske utakmice su retke – mnogo ređe nego što bi vam ushićeni navijači i oportunistički novinarski članci rekli. Međutim, utakmica između minhenskog Bajerna i meksičkog Tigresa u finalu klupskog prvenstva sveta u Kataru upravo je jedna takva utakmica.

Postoji disparitet kada je u pitanju način na koji se u svetu gleda na klupsko Svetsko prvenstvo u fudbalu. U Evropi se praktično zanemaruje, osim u jednom slučaju (na sreću, ovo je taj slučaj), dok se u ostatku sveta prati sa velikom pažnjom.

Pre više od pola veka, kada je osnovan Kopa Libertadores, tako, osnovan je sa proklamovanim ciljem da Južne Amerika dobije svog šampiona kako bi mogla da se suprotstavi evropskim ekipama. A to je bilo vreme kada razlika u kvalitetu, prouzrokovana razlikom u dostupom novcu (ništa novo, zar ne?), nije praktično postojala.

Tako i sada, ostatak sveta, a ne samo Južna Amerika, želi svog šampiona da suprostavi onoj ekipi koja se u Evropi pokaže kao najbolja. Stoga je ovo učešće Tigresa u finalu protiv Bajerna, kao prvog meksičkog tima, toliko interesantno.

Svako ko je obratio pažnju, naravno, zna koliko je interesantno i kvalitetno meksičko prvenstvo, u kojem su radili ili se razvijali neki od najboljih i najuticajnijih trenera planete. Prvi među njima, nipošto jedini još jednom, jeste Pep Gvardiola…

Bajern iz Minhena, sa druge strane, ima priliku da ponovo ono što se smatralo neponovljivim, a to je da, kao i Barselona na samom početku trenerovanja Pepa Gvardiola, osvoji svaki mogući trofej za koji su igrali te sezone (šest trofeja ukupno).

I upravo tu nalazimo privlačnost ove utakmice iz perspektive Bajerna iz Minhena, koji bi prelaskom ovog stepenika i sasvim zvanično iza sebe imao sezonu iz snova.

Duel se igra u El Rajanu u Kataru, a počinje u 19.00 časova. Direktan prenos pratite na Radio-televiziji Srbije.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: