Bahrein – Borci za ljudska prava zatražili su od Svetske automobilske federacije da otkaže trku za Veliku nagradu Bahreina, optuživši čelnike te zemlje da koriste trku za zloupotrebu belog roblja i popravljanje svog imidža u inostranstvu.

Bahrein je od 2004. godine domaćin trke Formule 1, sa izuzetkom 2011. godine, kada je otkazana zbog nasilnih protesta u toj zemlji. To je ujedno najveći sportski događaj u zemlji, koji prate milioni ljudi širom sveta.

Konkretna i vidljiva reakcija se sada traži od Formule 1, koja je u skladu sa ljudskim pravima“, stoji u pismu koje je upućeno prvom čoveku Formule 1 Čejsu Keriju i dvojici direktora Šonu Brečesu i Rosu Bronu, „Tražimo od vas da otkažete ovogodišnje izdanje trke zbog alarmantne situacije u zemlji“.

Pismo, koje je poslato i jednom od najvećih sponzora Formule 1 Hajnekenu, potpisalo je nekoliko grupa koje se bore za ljudska prava. Međutim, aktivisti su posle brifinga sa medijima istakli da ne očekuju da će njihov zahtev biti uslišen.

Velika nagrada Bahreina zakazana je za 16. april, a vozači bi u Sakir trebalo da stignu već u prvom delu naredne nedelje. Zanimljivo je da bi to trebalo da bude prva trka kojoj će prisustvovati Berni Eklston otkako više nije prvi čovek Formule 1.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se ovog vikenda u Kini.

Izvor i foto Sportkub

Ostavi komentar

Translate »