Australijan open: Dozvoljen trening na Ðokovićev zahtev?

Australijska država sa centrom u Melburnu ne želi da se otvori za treći talas virusa, posle četiri sedmice bez ijednog novog slučaja, ali je na predlog osmostrukog šampiona dozvolila trening tokom 14 dana obaveznog karantina

Australija želi da se otvori za vrhunski tenis 2021, ali ne i za treći talas virusa, protiv kojeg se tako uporno borila. Dolazak šampiona jeste važan za ekonomiju i ugled, ali država Viktorija, sa centrom u Melburnu, ne želi da se odrekne svoje šampionske titule u borbi protiv kovida 19. Uspeh koji je ova jugoistočna australijska država upravo proslavila – prelazak granice od 28 dana bez ijednog novog zaraženog ili smrtnog slučaja – redak je u svetskim razmerama i u ovom trenutku zasenjuje važnost vrhunskog tenisa.

I ukupno gledano, cela Australija se – rigoroznim zatvaranjem – našla među najuspešnijim borcima protiv novog virusa korona. Od svih država koje su dostigle broj od 500 ili više novozaraženih dnevno, samo su Singapur i Kina duže održali te brojke na nivou ispod 20, blizu nuli koju sada Viktorija slavi bezmalo ceo mesec.

Ove godine Australija vidi dobru stranu svoje ostrvske izolacije od ostatka sveta, koju je održala zabranom letova, pa i zatvaranjem granica između svojih država. Značaj tenisa u situaciji kada je zemlja ugrožena bio je potisnut i početkom godine, ali iz drugih razloga – zbog požara koji su se širili ogromnim prostranstvom. I tada se govorilo o mogućem odlaganju Otvorenog prvenstva Australije, ali su tradicija i finansijski razlozi uticali da do toga ne dođe, uprkos teškom disanju mnogih tenisera i zdravstvenim problemima na koje su nailazili zbog dolazećeg dima.

Ironijom sudbine, insistiranjem na tradicionalnom terminu, krajem januara, Melburn je izbegao mnogo veće probleme s kovidom, koji su se tada tek maglovito naslućivali, i tako ostao jedini od četiri grend slem turnira u okvirima planiranih datuma, jedini u bezmalo osam prvih meseci prepolovljene takmičarske sezone 2020.

Možda su i svest o zdravstvenoj opasnosti doživljenoj pre kovida 19 i srećno sprovođenje takmičarskog programa u takvim uslovima, na vreme podigli oprez u Australiji i stavili zdravlje ispred tenisa. Primetno je i da su vodeći teniseri i teniserke ovog kontinenta, na čelu sa prvom teniserkom sveta Ešli Barti, preskočili ceo nastavak sezone.

Teniski Melburn nije pretrpeo ogromne gubitke Njujorka i Rolan Garosa, pa čak ni one manje na Vimbldonu, gde je mudro uplaćeno osiguranje protiv pandemije donelo Britancima srebrnu medalju u ovoj trci za manjim novčanim porazima. To ostavlja donekle odrešene ruke Australijancima da biraju kada će i u kakvim uslovima održati elitni deo svog takmičarskog programa u 2021.

Sada je uloga države Viktorije, ponosne na svoj zdravstveni uspeh, najvažnija u određivanju uslova predstojećih takmičenja. Jedna odluka je već donesena, da se svi međunarodni teniski turniri – koliko god da ih bude pre ili posle Otvorenog prvenstva Australije – održe u granicama Viktorije. Druga odluka, vezana za prethodnu, je otkazivanje ATP kupa, čiju je premijernu titulu trebalo da brani reprezentacija Srbije. Naime, ovo takmičenje je zamišljeno tako da se održava u različitim krajevima Australije, a to je u potpunoj suprotnosti sa trenutnim zahtevima.

Treća odluka, za sada na snazi, jeste obavezni dvonedeljni karantin za sve goste iz drugih zemalja. Na insistiranje osmostrukog šampiona Novaka Đokovića, a kasnije i primedbe Danila Medvedeva, vlasti u Viktoriji su upravo odobrile „popust” za tenisere, da im tokom karantina bude dozoljeno treniranje.

Sam termin prvog grend slem turnira sezone je i dalje neizvestan. Gotovo je sigurno da neće biti planirani, 18-31. januara, nego barem nedelju ili dve kasnije, a pominju se pomeranja i do marta ili aprila.

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: