Sankcije za kršenje protokola i nepoštovanje pravila karantina tokom Australijan opena biće drakonske, najavio je direktor turnira Kreg Tajli. Učesnicima takmičenja u Melburnu prete diskvalifikacija, oduzimanje nagradnog fonda, ali i hapšenje i deportacija iz Australije, u slučaju teških kršenja preventivnih mera koje je donela Vlada države Viktorija.

Organizatori prvog grend slema u sezoni saopštili su da su lokalne vlasti odredile niz mera koje se moraju poštovati, kako bi turnir bio održan tokom pandemije koronavirusa.

Igračima prete drakonske kazne u slučaju kršenja karantina u Melburnu.

„Naš primarni cilj je da osiguramo zajednicu, ali i same igrače. Ne želimo da bilo ko bude izložen riziku“, rekao je Tajli.

Već je poznato da su kvalifikacije počele u Dubaiju i Dohi, kao i da je turnir pomeren za početak februara, a sada je objavljeno i kako će funkcionisati „mehur“ u Melburnu.

Učesnici Australijan opena moći će da dolaze u prestonicu Viktorije od 15. januara, posebno organizovanim čarter letovima. Biće ukupno 18 ili 19 letova, a svaki od igrača moći će da povede po dvoje ljudi iz svog tima.

Prve dve nedelje takmičari će morati da provedu u karantinu i biće im dozvoljeno pet sati da treniraju svakoga dana, posle čega će morati da se vraćaju u hotele u kojima su smešteni.

Za kršenje određenih pravila igrači će biti novčano sankcionisani sa po 20.000 dolara, dok će se prestup bilo kog člana tima podrazumevati kao prestup igrača. Osim novčanih kazni, Tajli najavljuje i one mnogo oštrije.

„Svako kršenje takođe može reultirati i jednim od sledećih ishoda – diskvalifikacijom sa našeg turnira, oduzimanjem nagradnog fonda, produžavanjem karantina, izolacijom u hotelima koje je odredila Vlada, hapšenjem i deportacijom.“

Tokom prve sedmice Ozi opena, svaki od učesnika moći će da bira samo jednog trening partnera, a svima koji dolaze više puta je dostavljeno obaveštenje o pravilima ponašanja.

„U početku je to bio trnovit put, ali u poslednjih šest meseci, pa čak i osam meseci, igrači su imali veoma dobar pristup novonastaloj situaciji. U potpunosti razumeju koje su posledice kršenja pravila. Grend slemovi imaju drugačiji set pravila i, što je još važnije, veoma snažnu politiku sprovođenja istih“, zaključio je Tajli.

Organizatori su odlučili i da po troje najboljih na svetu u muškoj i ženskoj konkurenciji budu smešteni u Adelejdu, gde su mere manje rigorozne, ali je prema pisanju španske Marke Novak Đoković odbio tu mogućnost.

Australijan open je na pogramu od 8. do 21. februara, igra se za nagradni fond od 55.240.000 dolara, a titulu brane Đoković i Sofija Kenin.

Ostavi komentar

Translate »