Atletski i košarkaški savez  dali svoj predlog – Proslavljeni stručnjak nema nikakvih prepreka da preuzme naš Olimpijski komitet posle promene Statuta i izbornih uslova

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije otvorio je danas izborni postupak za organe Olimpijskog komiteta u olimpijskom ciklusu Tokio 2020. u kojem će se birati predsednik, članovi Izvršnog, Nadzornog odbora i Sportske komisije Olimpijskog komiteta Srbije.

Prva faza izbornog procesa, dostavljanje nominacija odnosno kandidatura od stane članova OKS trajaće sedam dana, a rok za dostavljanje je 3. april do 16 časova.
Nakon toga od svih kandidata tražiće se da dostave dokaze o ispunjenosti uslova koje propisuje Statut Olimpijskog komiteta Srbije. U nastavku izborne procedure Izborna komisija će utvrditi ispravnost kandidatura i proslediti je Izvršnom odboru u cilju utvrđivanja konačne liste kandidata i zakazivanja Izborne sednice Skupštine OKS.Atletski savez Srbije u saradnji sa Košarkaškim savezom predložio je i kandidovao proslavljenog stručnjaka Božidara Maljkovića za predsednika Olimpijskog komiteta.

Maljković bi trebalo da bude jedini kandidat na Skupštini koja će biti održana posle dostavljenih kandidatura.

Podsetimo, Atletski savez Srbije je pre dva meseca prepoznao da bi Maljković bio idealna osoba da rukovodi organizacijom kao što je OKS, da bi i većina Saveza nedugo kasnije krenula istim onim putem na kom je ASS odavno bio.

Dakle, Maljković sada ima ubedljivu podršku većine Saveza, ali pitanje je da li bi uopšte ”bio u igri” da ga ASS 18. novembra jedini nije predložio. Sada je uz njega stao i Košarkaški savez, ali i ostali savezi.

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Maljković (64) je rođen u Otočcu u Hrvatskoj, a košarkašku trenersku karijeru počeo je u malom beogradskom klubu Ušće još sa 19 godina. Nakon toga je bio pomoćnik Bratislava Đorđevića u Radničkom sa Crvenog krsta, pa asistent Ranku Žeravici u Crvenoj zvezdi.

Nakon toga počinje njegov vrtoglavi uspon. Na preporuku Ace Nikolića preuzima Jugoplastiku iz Splita i sa njom osvaja titulu prvaja Evrope 1989 i 1990. godine i tri titule prvaka Jugoslavije ’88, ’89 i ’90. godine.

Kasnije odlazi u Barselonu i gubi finale Kupa Šampiona od Jugoplastike 1991. a sa francuskim Limožom osvaja titulu 1993. godine.

Prvak Evrope je bio i sa Panatinaikosom 1996. i to je prva titula grčkih klubova, a  svojoj riznici ima i evropski Kup Radivoja Koraća 2001. godine, te dva prvenstva Francuske, Kup Španije, dva Kupa Francuske i Kup Grčke.

(Telegraf.rs)

Ostavi komentar

Translate »