Potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije za žensku košarku, Ana Joković, izjavila je da sa još većom energijom ulazi u novi mandat i da se nada bar jednom odličju seniorki u 2021. godini.

Ana Joković je sredinom decembra dobila novi mandat na mestu na kom je postvaljena 2011. godine od kada je krenuo uspon ženske košarke.

„Nekako je sve to brzo prošlo. Da su napravljeni istorijski rezultati, stvarno jesu. Što sa osvajanjem evropskog zlata, što odlaskom na Olimpijske igre posle 28 godina. Pet puta uzastopno učestujemo na Evropskim prvenstvima, dva puta na Olimpijskim igrama i samo smo propustili jedno takmičenje – Svetsko prvenstvo. Neko bi rekao da dalje od ovoga ne može, ali smatram da može. Uvek može više i bolje i sa još većom energijom ulazim u novi mandat“, rekla je Jokovićeva.

Sistem uspostavljen te 2011. godine ženskoj košarci doneo je evropsko zlato i bronzu, kao i olimpijsku bronzu.

„Od kada sam na ovoj funkciji, od mene nikada niko nije čuo da pričam od prethodnicama i kako je bilo pre. Ono što je uspostavljeno u mom mantatu jeste da ne postoje podele na mušku i žensku košarku što se tiče logistike, uslova i organizacije. Apsolulutno smo uspeli u tome da budemo servis selektorki i igračicama. Smatram da i tu možemo jedan korak više i bolje“.

Fokus u novom mandatu je jasan – rad sa mlađim kategorijama i napredak struke.

„Korona nas je dosta poremetila, morali smo da otkažemo sva takmičenja, ali smo planove i programe svih reprezentativnih selekcija sproveli i nastavili smo konitinuitet. Što se tiče mlađih reprezentativnih selekcija, cilj je da se razvijaju igrači za seniorsku reprezentaciju. U Fiba prozoru u Istanbulu smo od 14 igračica imali pet igračica koje su ponikle u mlađim reprezentativnim selekcijama“, kaže ona.

Neophodan je napredak struke i evropska klupska takmičenja 

„U poslednjih osam-devet godina, ono što nije napredovalo jeste struka. Imamo mi dece, imamo 110 ženskih klubova i 3.500 registrovanih košarkašica, ali fali nam da se ta talentovana deca razvijaju u pravom smeru“, rekla je Jokovićeva i dodala da je problem klupska košarka i neigranje evropskih klupskih takmičenja.

„Teška su vremena i imamo velikih problema što se tiče ženske klupske košarke, ali klubovi su dobili su pomoć od držve i nadam se da će adekvatno da utroše taj novac. Ono na čemu ja insistiram od klubova, jeste baza i mladi igrači“.

Košarkašice su u 2020. godini ostavrile dva velika cilja – plasman na Olimpijske igre i na Evropsko prvenstvo pre poslednjeg kvalifikacionog prozora.

„Biće veoma teška godina što se tiče seniorske reprezentacije, jer ćemo u mesec dana imati dva takmičenja. Mi više ne vrebramo iz prikrajka, ipak nas svrstavaju u top pet reprezentacija u Evropi, a na svetu smo osmi. Idemo sa sa najvećim mogućim ciljevima, da nas zdravlje posluži. Što se seniroki tiče, očekujem bar jedno odličje sa dva takmičenja“, kaže Jokovićeva.

Cilj – medalja na Svetskom prvenstvu 

Kako kaže, mnogo novca je uloženo poslednjih godina, kada je Srbija bila domaćin EP 2019, a onda i domaćin za olimpijski kvalifikacije.

„Sve to se isplatilo, a moj cilj je da osvojimo i neko odličje na Svetskom prvenstvu. EP 2021. je kvalifikaciono za SP 2022. u Australiji i potajno se tome nadam. Sigurno će doći do smene generacija, ali ja sam optimista“.

Javnost će i ovog leta imati velika očekivanja od izabranica Marine Maljković, koje će u mesec dana braniti dva medalje.

„Mi smo njih i 2019. godine sačuvali od pritiska javnosti kada smo bili domaćini EP. Mislim da ćemo uspeti i u 2021, jer samo treba da radimo ono što je dosad rađeno. Mi smo uvek išli težim putem od 2012. i prvih kvalifikacija pa do ove godine, koja je bila teška. Domaćni ste kvalifikacionog turnira, sav pritisak je na vama. Sad sve reprezenatcije Srbiju gledaju drugačije i očekuje se najveći mogući rezultat. Svi su 2019. godine bili tužni što nismo ušli u finale i uzeli zlato. Nekad smo se radovali ako odemo na EP, a sad tužni što nismo uzeli zlato. Po tome vidite koliko je napravljen iskorak kada je ženska košarka u pitanju“, rekla je Jokovićeva.

Ostavi komentar

Translate »