Ana Ivanović otvorila dušu: Bila sam dosadni štreber, ne bih da mi dete bude teniser

Kada ne pobeđuje na teniskom terenu Ana Ivanović (29) privlači pažnju – uglavnom lepotom. Godina na izmaku protekla je u znaku povreda (zgloba i stopala), ali je zato imala sreće u ljubavi. Udala se za bivšeg kapitena nemačke fudbalske reprezentacije Bastijana Švajnštajgera, a u intervjuu za italijanske medije pričala je o roditeljima, odrastanju, karijeri…

Nekadašnja broj jedan kaže da joj je bezrezvervna podrška oca majke i brata puno značila.

  • Kada sam počela da igram tenis i da putujem, slabo sam razumela engleski, a otac je bio stalno sa mnom, jer je majka bila posvećena bratu Milošu (25). On je student ekonomije i radi u porodičnom poslu. Jedno vreme otac je radio kao advokat, ali je prestao kada je počeo rat u mojoj zemlji. Bila je teška inflacija, plata je gubila na vrednosti i odlučio je da se posveti samo meni i Milošu. Majka i brat su se baš zrtvovali za mene, putovali sa mnom po nekoliko meseci, Miloš je tada bio dete, trebalo je da bude bliže majci.

Ivanovićeva je, kao i većina tinejdžera, preživela stresan period 90-ih godina. Međutim, to joj nije smetalo da vredno trenira i uči.

  • Kao dete sam bila veoma stidljiva, nisam se osećala ugodno ni u vrtiću ni u školi. Bila sam štreber i niko nije hteo da se druži sa mnom. Kao tinejdžerka sam bila jako dosadna. Lude stvari nikada nisam radila i nisam išla na časove nepripremljena.

Ana Ivanović i Bastijan Švajnštajger

Foto: ReutersAna Ivanović i Bastijan Švajnštajger

Ana se pre nekoliko meseci udala za nemačkog fudbalera Bastijana Švajnštajgera. Kako kaže, slediće primer svojih roditelja ako jednog dana bude morala da podredi sebe, zarad karijere deteta.

  • Naravno da ću biti kao moji roditelji. Nadam se samo da dete neće izabrati da se bavi tenisom zato što je karijera naporna i teška, bez normalnog detinjstva.

Ove godine zbog povreda sve više tone na WTA rang listi, ali to je ne demorališe.

  • Ponekad moraš da zaboraviš poziciju, ali porazi često znaju da budu jako bolni. Ljudi misle da si izgubio meč, a samo ti znaš da ti je taj poraz podigao veru u sebe. Vremenom sam shvatila da u tenisu kada misliš da imaš sve pod kontrolom, pojavi se protivnik koji je u odličnoj formi i pobedi te, to ne zavisi od tebe. U početku mi je nedostajalo da se prepustim, bila sam slaba. Tek kada sam shvatila da mogu da budem nesavršena, stvari u glavi su postale lakše. Ali te stvari su i dalje veoma stroge prema meni.

Ana Ivanović

Foto: Dušan Milenković / RAS SrbijaAna Ivanović

Naša teniserka uskoro putuje na Novi Zeland gde je u januaru očekuje turnir u Oklandu, koji je osvojila pre tri godine.

  • Uvek negde putujem, osećam se pomalo kao čergar. U poslednjih nekoliko meseci nisam puno igrala jer sam bila pored muža u Mančesteru.

Ivanovićeva kaže da ne može da živi bez nadmetanja, bilo to u tenisu ili nekim drugim stvarima.

  • Ne volim da gubim. Takmičim se u svemu, čak i kada su u pitanju karte, naljutim se ako izgubim.

Zbog nje i Novaka Đokovića, ali i cele njihove generaije u kojoj su i Jelena Janković, i Viktor Troicki, i Janko Tipsarević, tenis u Srbiji je postao veoma popularan, a ona i svetski reket broj dva su prijatelji od malena.

  • Novak i ja se poznajemo pre nego što smo se latili reketa. Njegov stric je bio školski prijatelj mog oca. Upoznali smo kada smo imali četiri godine na planinskom igralištu.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Tenis nije samo težak i naporan, sigurno ima i neke privilegije.

  • Da, da privilegija je što imam ličnog masažera koji svakog dana brine o meni.

Ana je igrajući tenis protputovala mnogo, a kaže da ima i omiljeno mesto za šoping.

  • Kada god sam igrala u Njujorku, vratila se kući sa tri kofera više. Sada obično praktikujem kupovinu preko interneta. U Milanu sam bila samo jednom. Narednog puta obećavam da ću otići u kupovinu u tom gradu.

(Vladimir Zogović / Petar Slepčević)

Izvor i foto

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: