50 odsto mališana nema dodatnu aktivnost

Statistika je negativna, 50 odsto mališana nema dodatnu aktivnost

Jedan od problema koji je u Srbiji poslednjih godina sve učestaliji je nedovoljna fizička aktivnost dece što za posledicu ima brojne negativne efekte.

U želji da se uhvati u koštac sa problemom i ponudi adekvatna rešenja Sekretarijat za društvene delatnosti Grada Kikinde u saradnji sa „Sport Sreenging“ pokrenuo je ambiciozan projekat pod nazivom „NTC učionice“.

Ovaj program predstavlja deo Strategije razvoja sporta ovog vojvođanskog grada, sprovodi se već tri godine i u njegov rad su uključena deca uzrasta od šest do devet godina.

Prema rečima stručnog saradnika na ovom programu doc. dr Nemanje Ćopića, profesora na Fakultetu za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, u protekle tri godine kroz „NTC učionica“ testirano je 1000 mališana. Podaci koji su tom prilikom prikupljeni su dragoceni:

– Tokom prethodne tri godine vršeno je praćenje motorički i morfoloških parametara, a rezultati pokazuju da oko 27 odsto spada u grupu gojazne i ekstremno gojazne dece. To je vrlo negativna statistika koji nam kazuje da moramo da reagujemo u cilju fizičke aktivacije dece kako bismo na preventivan način brinuli o zdravlju populacije.

– Takođe, moram da naglasim i da su testiranjem identifikovana i talentovana deca za sport. Grad Kikinda, na čijoj teritoriji su vršena testiranja. Treba posebnu pažnju da obrati na obe grupe dece i da potencijalne talente polako usmerava na određene sportove, a pasivnu decu uključi u neki vid fizičkog vežbanja. Ono što je zabrinjavajuće je da čak 50 odsto mališana nema dodatnu fizičku aktivnost – kaže Ćopić i dodaje:

– U okviru ovog projekta radi se u četiri NTC učionice, košarkaškoj teniskoj, atletskoj i odbojkaškoj i to po programu nacionalnih granskih saveza koji su implementirani u NTC sistem vežbanja. Program se bazira na rotaciji, ravnoteži, fonoj grafomotorici i akomodaciji oka – konstatovao je Ćopić.

Neophodna je fizička aktivnost

Cilj „NTC učionica“ je da se pokaže da je fizička aktivnost kod dece neophodna. Zatim da se formiraju sportski kartoni za svako dete, samim tim i kreira jedinstevena baze podataka, a dugoročan cilj je da program obuhvati kompletnu teritoriju gradske uprave Kikinda i da se on proširi na druge uzrasne grupe kako bi se radila sportska usmeravanja talentovane dece na određene sportske grane.

– Sa stručnog aspekta, zaista moram da pohvalim kompletnu organizaciju i realizaciju samog projekta „NTC učionica“ koji je pokrenut u Kikindi i iza koga stoji uprva grada. Ovo bi trebalo da bude putokaz i primer za sva mesta i gradove u Srbiji kako da vode računa prvenstveno o zdravstenom statusu svoje dece, ali i pronalažanju talenata sa motoričkog aspekta za razne sportove koji bi u budućnosti mogli da nastave da donese medalje Srbiji sa najvećih svetskih takmičenja – zaključio je doc. dr Nemanja Ćopić.

Izvor i foto Novosti

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: