12 klubova, Superkup i juniorski turniri – Novine u ABA ligi

Superkup i ostale novine – Skupština košarkaške Jadranske lige odlučila je na zasedanju u Zagrebu da sledeće sezone u tom takmičenju učestvuje 12 timova (umesto dosadašnjih 14), kao i da uvede juniorsko takmičenje, ali i Superkup u Baru.

„U cilju daljeg jačanja kvaliteta takmičenja, ali i zbog delikatnosti oko kalendara, većinskim brojem glasova Skupština ABA lige odlučila je da u sezoni 2017/18 učestvuje 12 klubova. Analizirajući aktuelnu situaciju u Evropi i regionu, kao i poziciju da i dalje ne postoji priznanje nacionalnih saveza, a sa ciljem da zaštitili interes osnivača ABA lige, pravo igranja imaće klubovi koji su učestvovali u sezoni 2016/17, pri čemu prioritet imaju klubovi osnivači ABA lige (iz sezone 2015/16), poštujući podelu prema državama“, navodi se u saopštenju.

To znači da će Srbija i Hrvatska imati po tri kluba, a Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makdeonija po jedan. Dva mesta će pripasti klubovima iz država čiji su klubovi u sezoni 2016/17 ostvarili najbolje koeficijente, odnosno, Srbiji i Crnoj Gori.

Mesta iz Srbije će se popunjavati u skladu sa plasmanom ostvarenom na Košarkaškoj ligi Srbije, s obzirom na priznanje i saradnju sa ABA ligom.

„U skladu sa ovim odlukama učesnici ABA lige u sezoni 2017/18 su: Cedevita, Zadar, Cibona, Olimpija, Igokea, Budućnost, MZT Skoplje i Mornar, dok će preostala četiri mesta iz Srbije biti određena na osnovu plasmana u Košarkaškoj ligi Srbije“, navodi se u saopštenju.

Skupština je navela da pokreće Superkup u Baru „sa željom da on postane tradicija i da okuplja najbolje ekipe“, ali se ne navode nikakvi drugi detalji.

Skupština lige odlučila je i da tokom naredne sezone organizuje turnire za igrače do 19 godina, a ocenila je i da je za razvoj košarke u regionu „neophodno u što kraćem roku“ pokrenuti drugu Jadransku ligu.

„Na ovom projektu će se intenzivno raditi, sa željom da u njegovoj realizaciji učestvuju svi košarkaški subjekti. U skladu sa tim, biće obavljeni razgovori sa zainteresovanim klubovima. Skupština ABA lige takođe smatra da je potrebno u što kraćem roku obaviti razgovore sa nacionalnim savezima kako bi se prevazišla trenutna situacija koja nije u interesu daljeg razvoja košarke u regionu. Kao i da klubovi iz država učenici ABA lige obave razgovore sa svojim nacionalnim savezima, a sve u cilju stvaranje idealnog ambijenta za razvoj košarke“, navodi se u saopštenju.

Skupština Jadranske lige zaključila je i da je prethodna sezona bila „izuzetno uspešna“, kao i da se učvrstila kao „pokretač razvoja košarke u regionu“, kao i da to potvrđuju finansijski, sportski i marketinški izveštaji za sezonu 2016/17.

„U prilog tome takođe govori zadovoljstvo gledalaca, kao i veliki rast poseta na zvaničnom sajtu, aplikacijama i svim društvenim mrežama. ABA liga je po svim osnovama napravila korak napred, odgovorila na mnoge izazove i izgradila čvrst temelj za dalji razvoj“, navodi se u saopštenju.

Skupština je navela i da je ostvarila finansijsku dobit koja će biti ravnomerno podeljena na klubove učesnike.

Izvor i foto RTS

Pročitajte i ovo:

Ostavi komentar

Translate »
%d bloggers like this: